I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Drugi pišu

Povećanje minimalca za 2.440 dinara ?

Povećanju cene radnog sata nada se skoro 600.000 onih koji žive od minimalca. Prema saznanjima lista ”Novosti”, njihovi bi čekovi mogli da se podebljaju za 2.440 dinara, pa bi od aprila, umesto 20.010 dinara, minimalna zarada mogla da iznosi 22.450 dinara.

Povećanje minimalca

Odluku o tačnom iznosu doneće Socio-ekonomski savet Srbije, sačinjen od predstavnika UGS ”Nezavisnost”, Saveza samostalnih sindikata Srbije, Unije poslodavaca Srbije i Vlade RS. Iako u ovim ”taborima” još nema konkretnih predloga o budućim iznosima, nezvanično se može čuti da je kompromis moguć u varijanti da se minimalac podigne za iznos inflacije koja je obeležila 2012. godinu.

Ipak, poslodavci planiraju da istraju u nameri da se odloži povišica. U razgovorima koje su različita udruženja i organizacije poslodavaca započele u utorak, ocenjeno je da je stanje u privredi i dalje veoma loše i da bi svako dalje opterećivanje preduzetnika kočilo izlazak iz krize.

PerSu marketi

„Ni u ovom trenutku ne postoje uslovi za podizanje minimalca, zbog recesije. Ne bi bio problem podići minimalac radnicima koji žive od njega jer ti iznosi ne bi imali makroekonomske posledice, ali je problem što će ta cena biti osnov za podizanje svih ostalih zarada u Republici, a to je već veliki udar na sve poslodavce“, rekao je Nebojša Atanacković, predsednik UPS.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Atanacković podseća na to da je prošle godine država podigla minimalnu cenu rada i više nego što je bio zvanični zahtev sindikata i da je ta ”populistička mera” mnogo koštala poslodavce, a ni radnici na kraju ništa nisu dobili jer je iznos ovih plata ubrzo obezvređen nestabilnim kursom dinara.

I ekonomista Goran Nikolić smatra da postoji rizik da bi podizanje minimalca samo oteralo poslodavce u sivu zonu jer bi oni i dalje isplaćivali veći deo plata radnicima ”na ruke”.

„A to bi opet smanjilo državi prihode i demotivisalo poslodavce da prijavljuju realne zarade.  Ipak, činjenica je da su i prosečne i minimalne zarade devalvirane i da bi ih trebalo povećati makar za onoliko koliko su porasli troškovi života u prethodnoj godini, odnosno za 12,2 odsto. Takva povišica ne bi imala značajnijih posledica na ekonomiju“,  ocenjuje Nikolić.

U sindikatima pak tvrde da se minimalna cena rada mora podići jer je ovaj iznos ”prevaziđen” još pre šest meseci.

„Za godinu dana devalvirane su sve plate, svi troškovi života su znatno porasli, a inflacija je daleko veća od planirane. Sa 20.010 dinara ne može da se pokrije ni polovina minimalne potrošačke korpe i zato nema sumnje da se mora podići cena radnog sata. Stav poslodavaca da se to ne učini je nedopustiv jer smo svedoci da oni danas ne isplaćuju ni plate, ni poreze, ni doprinose, a na kraju fiskalne godine imaju dobru zaradu„, zaključuje Dragan Zarubica, potpredsednik SSSS.

Zarubica kaže da većina poslodavaca ni u aprilu prošle godine nije obračunala plate po novim koeficijentima, pa je zato minimalac danas pola prosečne zarade.

Vrednost važećeg minimalca je ustanovljena u aprilu 2012. na sednici SES kada je satnica sa 102 dinara skočila na 115, što je bio najveći rast u poslednjih deset godina. Inflacija je, međutim, ubrzo ”pojela” razliku, pa se o podizanju iznosa razmišljalo još jesenas.

Izvor : Novosti

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh