I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Najnovije vesti

Povećan broj žena koje pozivaju SOS liniju u Zrenjaninu

Broj žena žrtava porodičnog ili partnerskog nasilja koje su pozivale SOS liniju u okviru Zrenjaninskog edukativnog centra (ZEC) u prvih šest meseci 2015. , povećan je u odnosu na prethodnu godinu.

sos-linija

Praksa pokazuje da žene u situacijama „akutnog“ nasilja pozivaju policiju, dok se SOS liniji obraćaju žene koje trpe nasilje duže vreme, one koje još nisu donele odluku ili nisu sigurne kako da izađu iz situacije nasilja.

– Od početka godine do danas, primljeno je 38 poziva, pružene su 33 usluge, obavljeno je 20 individualnih konsultacija (psihološko savetovalište i pravni saveti), a ukupan broj žena koje koriste ili su koristile naše usluge je 26. Poređenja radi, u celoj 2014. godini je bilo 124 poziva i 30 usluga, a ukupan broj žena korisnica usluga 31. U odnosu na prethodnu godinu, sada imamo i pravno i psihološko savetovalište, kaže Radoslava Aralica ispred Zrenjaninskog edukativnog centra.

I Taxi Zrenjanin

Na pitanje kakva se konkretno podrška pruža ženama koje traže pomoć, Aralica za portal I love Zrenjanin kaže da taj centar pruža psiho-socijalnu podršku i informacije neophodne za izlazak iz situacije nasilja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Ženama je često potrebno da ih neko sasluša, potreban im je prostor da ispričaju svoju priču, da razmisle koje korake mogu da preduzmu. Mnoge od njih često ne znaju kako da napuste nasilnika, plaše se neizvesne budućnosti, ekonomski su zavisne zbog čega ne mogu samostalno da žive, nemaju poverenja u efikasnost institucija, plaše se da će ih nasilnik proganjati. U situaciji kada žena donese odluku da preduzme konkretne korake, upućujemo je na relevantne institucije – Centar za socijalni rad, tužilaštvo i policiju. Sa svim ovim institucijama imamo veoma dobru saradnju, kaže Aralica.

zrtva

KAKO ZATRAŽITI POMOĆ PREKO SOS LINIJE

Na SOS liniji angažovano je pet konsultantkinja i one se mogu pozvati svakog radnog dana od 10 do 16 sati. Broj telefona u Zrenjaninu je 023/581-350, a broj jedinstvenog SOS broja za celu Vojvodinu je 0800 10 10 10. Termini za psihološko i pravno savetovalište se zakazuju, a kontakt sa Zrenjaninskim edukativnim centrom može se uspostaviti i preko njihove web stranice www.zreduc.org.rs

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh