I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Povećan broj slučajeva nasilja među decom mlađom od 14 godina

Ukupan broj krivičnih prijava podnetih u 2018. godini na celokupnom području Srednjebanatskog, Severnobanatskog i deo Južnobačkog okruga iznosio je 749 što je 1,71% manje nego u 2017. godini. u kojoj je ukupno prijavljeno 762 lica.

Imajući u vidu eskalaciju nasilja među decom mlađom od 14 godina protiv kojih se ne može voditi krivični postupak, kao i uopšte vršnjačkog nasilja, javni tužioci i nadležna tužilaštva će sagledavati uzroke devijantnog ponašanja kod maloletnika i dece.

-U saradnji sa nadležnim centrima za socijalni rad gde se bude utvrdilo da je takvo ponašanje u direktnoj vezi sa zanemarivanjem roditeljskih dužnosti vaspitanja i nadzora nad decom, pokretaće se krivični postupci protiv roditelja zbog krivičnog dela zapuštanja maloletnog lica i dece. Nedavno se u jednoj zrenjaninskoj srednjoj školi desio drastičan primer zlostavljanja petnaestogodišnjeg dečaka koji je trajao, usled čega se maloletnik ispisao iz škole, jer nije mogao da izdrži takav vid torture. Tužilaštvo je odmah reagovalo određivanjem pritvora protiv navedenih maloletnka, a u sklopu ovog postupka sagledaće se odgovornost i svih drugih lica čija je dužnost bila briga o vaspitanju ovih maloletnika – izjavio je viši javni tužilac Zoran Ćuran.

PerSu marketi

Od ukupnog broja u toku 2018. godine bila su prijavljena 162 punoletna izvršioca najtežih krivičnih dela, 577 maloletnika i 10 nepoznatih lica. Izvršeno je 7 pokušaja ubistava, krivični postupak je pokrenut protiv 10 lica zbog 9 dela protiv polne slobode (silovanje i pokušaj silovanja), a u 7 slučajeva izvršen je kvalifikovani oblik krivičnog dela razbojništva kada je primenom nasilja ili uz upotrebu oružja grupe ljudi od oštećenih lica oduzimana imovina.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Što se tiče strukture krivičnih dela, ona je bila slična kao i u prethodnoj godini i može se reći da u 2018. godini nismo imali na ovom području niti jedno izvršeno krivično delo ubistva, ali je zato izvršeno jedno krivično delo teškog ubistva u kojem su učestvovala 4 lica, a za koje naš zakon predviđa nastrožu kaznu zatvora u trajanju od 30 do 40 godina. Krivično delo trgovine ljudima u 2018. godini izvršeno je u 3 slučaja, dok je najveći broj krivičnih postupaka, kao i prethodnih godina, bio vođen zbog krivičnih dela u vezi sa trgovinom narkoticima, pa je tako u posmatranom periodu protiv 51 lica vođen krivični postupak – dodao je Ćuran.

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh