I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Povećan broj prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama u Zrenjaninu

U Zrenjaninu je nedavno održana obuka na temu „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Vojvodini“ u okviru koje je posebno naglašeno da je na teritoriji grada Zrenjanina primećen porast u prijavljivanju nasilja u porodici i u partnerskim zajednicama. To po automatizmu ne znači da nasilja ima više, nego se samo ono u većem broju slučajeva prijavljuje, u odnosu na prethodne periode.

-Ključno u suzbijanju i prevenciji izvršavanja nasilja nad ženama iz marginalizovanih i ranjivih grupa je prepoznavanje institucionalne saradnje kao najboljeg načina rešavanja situacija porodičnog i rodno zasnovanog nasilja. Opšti protokol o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija u situacijama nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima pretpostavlja uspostavljanje sistema koji će omogućiti da se u situacijama nasilja prema ženama pokrene brz, efikasan i koordinisan postupak kojim se trenutno prekida nasilje, sprečava dalje nasilje i pruža efikasan odgovor na potrebe žrtava nasilja. Takođe, dobra saradnja nadležnih službi je osnov efikasnog multisektorskog pružanja zaštite i podrške ženama žrtvama nasilja – rekli su predstavnici projekta.

I Taxi Zrenjanin

Nasilje prema ženama je društveni problem – muško nasilje prema ženama predstavlja demonstraciju moći i oblik kontrole žena, posledica nejednake raspodele moći među polovima. To je krivično delo i nije privatna stvar porodice.

– Žrtva nije kriva za nasilje – bez obzira šta je žena uradila, nije kriva za nasilje koje je preživela. Kriv je isključivo onaj ko čini nasilje. Važno je omogućiti ženi da sagleda svoju situaciju i počne da prevazilazi traumu. Nikako ne osuđujemo žrtvu nasilja usled sopstvenih predrasuda o uzrocima nasilja prema ženama. Neophodno joj je obezbediti sigurno mesto i preduzeti sve što je u nadležnosti da se nasilje zaustavi. Žene su različite, ali imaju jednaka ljudska prava. Svaka žena ima pravo na podršku i zaštitu bez diskriminacije – bez obzira na nacionalnost, rasu, invaliditet, religiju, godište i bilo koje drugo lično svojstvo.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Projekat „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Vojvodini“ zajednički realizuju agencije Ujedinjenih nacija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost. U sprovođenje projektnih aktivnosti, pored Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, učestvuju i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo omladine i sporta. Ovaj projekat koji se sprovodi od 2016 godine, a koji podržava Vlada Švedske usmeren je na razvoj društvenog i institucionalnog okruženja koje će doprineti nultoj toleranciji i iskorenjavanju nasilja nad ženama u Srbiji.

Ovaj projekat ima za cilj da da doprinos integrisanoj službi za zaštitu žena i dece koja su preživela nasilje u porodici i partnerskim odnosima, kao i ženama iz ranjivih grupa (Romkinjama, ženama sa invaliditetom, ženama koje žive sa Hiv-om, ženama iz ruralnih oblasti), a koju pružaoci opštih i specijalizovanih uslugaefikasno pružaju (policijski službenici, zaposleni u centrima za socijalni rad, zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, nevladinim organizacijama.)

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh