I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Potrošnja plastičnih kesa u marketima drastično smanjena

Plastične kese, takozvane „tregerice“, od prošle godine naplaćuju se u većini trgovinskih lanaca. Činjenica da su iste postale veliki problem, pre svega zbog nemarnog odnosa ljudi zbog kojih su kese završavale na ulici, u prirodi, u rekama, rezultirala je predlogom Ministarstvo ekologije i zaštite životne sredine da se uvede naplata sa ciljem smanjenja njihove upotrebe. Statistički podaci pre uvođenja naplate, pokazivali su da svaki stanovnik Srbije u proseku godišnje potroši po 300 plastičnih kesa.

U trgovinskom lancu „Gomex“ od sredine jula prošle godine plastčne kese naplaćuju u iznosu od dva dinara. U isto vreme u „Gomexu“ je pokrenuta i akcija podele platnenih torbi – cegera, što su potrošači s oduševljenjem prihvatili. Danas kažu da je veliki broj potrošača zadržao naviku da u radnje dolaze sa svojim cegerima.

I Taxi Zrenjanin

– Zaposleni u našim radnjama prenose nam svakodnevna iskustva i ohrabrujuće podatke da je sve više onih koji dolaze u kupovinu sa cegerom. To je ono što želimo da postignemo i u Gomexu. I u tome smo uspeli, jer podaci pokazuju da je recimo u maju prošle godine potrošeno čak 71.000 tankih kesa, dok je ta cifra za novembar prošle godine svega 27000 komada. Značajnom smanjenju korišćenja plastičnih kesa doprinela je i akcija podele unikatnih Gomex cegera, koje naši potrošači sa zadovoljstvom nose u njihove omiljene Gomex prodavnice. Takođe treba dodati da svrha naplaćivanja kesa nije dodatni promet maloprodaja ili kako bi se u narodu reklo „da neko uzme pare“ već je to podizanje svesti o ekologiji odnosno o čistijoj okolini u kojoj živimo. Na kraju, dodajmo i podatak da nisu svi baš voljni da naplaćuju kese kao npr. male trgovačke radnje, pijace, specijalizovane radnje uz opravdanje da im je to jedan od vidova borbe protiv konkurencije.

U trgovinskom lancu „PerSu“ upotreba plastičnih kesa je prepolovljena od početka naplate do danas. Ovde kažu da je takav rezultat izuzetan, i da je time opravdana svrha naplate, a to je smanjenje potrošnje u cilju stvaranja čistije i zdravije životne sredine.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Na svima nama je da uradimo sve što je u našoj moći da se broj plastičnih kesa u Srbiji smanji na minimum, jer smo do nedavno bili u vrhu po broju utrošenih kesa po stanovniku.
PerSu marketi žele da podrže one kupce koji dugoročno i odgovorno razmišljaju o životnoj sredini i nasleđu koje ostavljamo dolazećim generacijama. U ponudi imamo platnene torbe atraktivnog dizajna , izrađene u Srbiji, od 100% platna, sa životnim vekom značajnije dužim nego što je to slučaj kod torbi od recikliranih plastičnih vlakana. Organizovaćemo i razne nagradne konkurse na našim stranicama, i povremeno najaktivnijim kupcima deliti ovakve torbe. Pozivamo naše kupce da korišćenjem ovakvih torbi daju primer društvu kako građanin može da svojim opredeljenjem utiče na očuvanje i higijenu životnog prostora svih nas, naveli su u kompaniji „PerSu“.

Da bi se jedna plastična kesa razgradila, potrebno je i do 400 godina. Evropska komisija je u februaru prošle godine usvojila strategiju o plastici ograničivši maksimalnu godišnju potrošnju kesa na 90 po osobi do kraja 2019. Do 2025. godine, taj broj bi trebao da bude sveden na 40.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh