I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Potrošnja plastičnih kesa u marketima drastično smanjena

Plastične kese, takozvane „tregerice“, od prošle godine naplaćuju se u većini trgovinskih lanaca. Činjenica da su iste postale veliki problem, pre svega zbog nemarnog odnosa ljudi zbog kojih su kese završavale na ulici, u prirodi, u rekama, rezultirala je predlogom Ministarstvo ekologije i zaštite životne sredine da se uvede naplata sa ciljem smanjenja njihove upotrebe. Statistički podaci pre uvođenja naplate, pokazivali su da svaki stanovnik Srbije u proseku godišnje potroši po 300 plastičnih kesa.

U trgovinskom lancu „Gomex“ od sredine jula prošle godine plastčne kese naplaćuju u iznosu od dva dinara. U isto vreme u „Gomexu“ je pokrenuta i akcija podele platnenih torbi – cegera, što su potrošači s oduševljenjem prihvatili. Danas kažu da je veliki broj potrošača zadržao naviku da u radnje dolaze sa svojim cegerima.

PerSu marketi

– Zaposleni u našim radnjama prenose nam svakodnevna iskustva i ohrabrujuće podatke da je sve više onih koji dolaze u kupovinu sa cegerom. To je ono što želimo da postignemo i u Gomexu. I u tome smo uspeli, jer podaci pokazuju da je recimo u maju prošle godine potrošeno čak 71.000 tankih kesa, dok je ta cifra za novembar prošle godine svega 27000 komada. Značajnom smanjenju korišćenja plastičnih kesa doprinela je i akcija podele unikatnih Gomex cegera, koje naši potrošači sa zadovoljstvom nose u njihove omiljene Gomex prodavnice. Takođe treba dodati da svrha naplaćivanja kesa nije dodatni promet maloprodaja ili kako bi se u narodu reklo „da neko uzme pare“ već je to podizanje svesti o ekologiji odnosno o čistijoj okolini u kojoj živimo. Na kraju, dodajmo i podatak da nisu svi baš voljni da naplaćuju kese kao npr. male trgovačke radnje, pijace, specijalizovane radnje uz opravdanje da im je to jedan od vidova borbe protiv konkurencije.

U trgovinskom lancu „PerSu“ upotreba plastičnih kesa je prepolovljena od početka naplate do danas. Ovde kažu da je takav rezultat izuzetan, i da je time opravdana svrha naplate, a to je smanjenje potrošnje u cilju stvaranja čistije i zdravije životne sredine.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Na svima nama je da uradimo sve što je u našoj moći da se broj plastičnih kesa u Srbiji smanji na minimum, jer smo do nedavno bili u vrhu po broju utrošenih kesa po stanovniku.
PerSu marketi žele da podrže one kupce koji dugoročno i odgovorno razmišljaju o životnoj sredini i nasleđu koje ostavljamo dolazećim generacijama. U ponudi imamo platnene torbe atraktivnog dizajna , izrađene u Srbiji, od 100% platna, sa životnim vekom značajnije dužim nego što je to slučaj kod torbi od recikliranih plastičnih vlakana. Organizovaćemo i razne nagradne konkurse na našim stranicama, i povremeno najaktivnijim kupcima deliti ovakve torbe. Pozivamo naše kupce da korišćenjem ovakvih torbi daju primer društvu kako građanin može da svojim opredeljenjem utiče na očuvanje i higijenu životnog prostora svih nas, naveli su u kompaniji „PerSu“.

Da bi se jedna plastična kesa razgradila, potrebno je i do 400 godina. Evropska komisija je u februaru prošle godine usvojila strategiju o plastici ograničivši maksimalnu godišnju potrošnju kesa na 90 po osobi do kraja 2019. Do 2025. godine, taj broj bi trebao da bude sveden na 40.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh