I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Potrošnja organske hrane za decu beleži konstantan rast

Jedna od najčešćih nedoumica roditelja koji su dobili dete jeste kada je pravo vreme da se bebi uvede čvrsta hrana. Preporuke i saveti pedijatra su različiti. Dok jedni zagovaraju da se deci prvih šest meseci ne daje ništa sem majčinog mleka ili mlečne formule za bebe, ukoliko majka ne može da doji, drugi su stava da već sa četiri meseca beba može da počne da jede kašice. Sledeća velika dilema roditelja jeste da li da kupuju gotovu hranu za decu ili da sami pripremaju obroke. Svi naravno žele da njihovo dete jede zdravu hranu. Tako se iz godine u godinu povećava potrošnja organske hrane. I to kako svežih proizvoda na pijaci, tako i gotovih tj. delimično ili potpuno pripremljenih obroka po prodavnicama.

Da li su jabuka, šargarepa, tikvica organski proizvedene ili su prskane? Da li je prošla karenca, ako su proizvodi prskani? Jesu li proizvodi domaći ili uvozni? Kako se spremaju prve kašice za bebe? Sve su ovo pitanja koja muče većinu „novopečenih“ roditelja. I to nije bitno da li je reč o prvom, drugom, trećem ili svakom narednom detetu. Nedoumice se uvek i uvek iznova javljaju. Kako bi bar delimično pomogli roditeljima u kompaniji Flory su 2012. godine, među prvima u Srbiji, počeli sa proizvodnjom organske hrane za decu. Svoje proizvode predstavljaju na sajmovima, među kojima je svakako i Poljoprivredni sajam u Novm Sadu.

I Taxi Zrenjanin

Proizvodnja organske hrane u Srbiji po nemačkoj tehnologji

„Bavimo se proizvodnjom organske hrane za odojčad, decu i odrasle. Prvi u Srbiji smo proizveli organski flips. On je napravljen od organske sirovine, a za proizvodnju  se koristi kukuruz. Reč je o proizvodu koji je bez soli, bez šećera, bez ikakvih primesa. Sadrži u sebi samo natrijum i to u onoj količini koliko ga ima u kukuruzu. Bavimo se proizvodnjom dečije hrane koja može da se koristi u uzrastu od 4, 6 i 8 meseci. Od organskih proizvoda tu su i ovsene pahuljice, čokoladni i pirinčani griz, kakao organik, po čemu smo specifični na tržištu. Proizvodimo i organske čoko cerealije. To su čokoladirane kuglice koje se preliju mlekom. Brzo i jednostavno se pripremaju, a deca ih vole. Imaju i neku igricu u njima, pa je i to zanimljivo deci“, kaže Vladimir Todorović iz kompanije Flory.

Vladimir Todorović

Tehnologija proizvodnje ove organske hrane za odojčad i decu nabavljena je u Nemačkoj. Sistem proizvodnje je potpno automatizovan i zatvoren, tako da je rizik od eventualne kontaminacije gotovih proizvda eliminisan. Sirovine koje se koriste u proizvodnji se strogo kontrolišu. Kontrolu proizvoda rade tri nezavisne institucije. Labortorija u kompaniji, Institut za javno zdravlje Srbije i laboratorija iz Nemačke.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Naši proizvodi se prodaju na domaćem i inostranom tržištu. Ušli smo u nekoliko trgovinskih lanaca, drogerija, a ima nas i u specijalizovanim prodavnicama zdrave i organske hrane. Kada govorimo o prodaji van granica Srbije, najviše izvozimo u Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu. Polako krećemo i u Afriku. Region je kompletno pokriven. Prisutni smo i na tržištu u SAD-u, Švedskoj, Turskoj, Iranu, Moldaviji, na Novom Zelandu… Naše iskustvo pokazuje da je interesovanje za organskim proizvodima za decu jako veliko i sve više raste iz godine u godinu. Zbog toga su planovi za budućnost da se širimo i da povećavamo izvoz“, objašnjava naš sagovornik.

Do sertifikata nije bilo lako doći, ali smo ispunili sve što se od nas tražilo

Svi proizvodi imaju odgovarajuće sertifikate.

„Obezbediti sertifikate za organske proizvode, pogotovo one koji su namenjeni deci, nije bilo jednostavno, ali mi smo u tome uspeli. Pribavili smo sve što zahteva jedna ovakva proizvodnja. Odgovorno tvrdimo da smo po kvalitetu čak i bolji od nekih sličnih uvoznih proizvoda koja su namenjena deci. Istovremeno cenovno smo 50 posto jeftiniji od konkurencije kada je reč o organskoj dečijoj hrani. Naša najskuplja dečija hrana košta 330 dinara. Organska dečija hrana i organske ovsene pahuljice su naši najprodavaniji artikli. Deca prepoznaju naše proizvode. Pa čak i majke reaguju tako što kažu „ovu dečiju hranu smo koristili kada su deca bila bebe, a sada koristimo cerealije, jer su malo porasli“, zaključuje na kraju razgovora Vladimir Todorović.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
  • Divider

  • Divider
Na vrh