I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Potresna priča sugrađanke Ivanke Fa o progonu i stradanju Jevreja

Teritoriju Velikog Bečkereka, u periodu do Drugog svetskog rata, naseljavao je veliki broj jevrejskih porodica. Iako su u vreme izuzetnog privrednog i kulturnog perioda grada činili tek pet odsto stanovništva, skoro trećina objekata u centru bila je u njihovom vlasništvu. Važili su za moćnu i uticajnu etničku grupu.

Prezimena poput Grinbaum, Ekštajn, Goldšmit, Hercfeld, Vajs, Frajnd, Mencer, Ajzenšteter i Levi, predstavljala su u najvećoj meri porodice trgovaca koje su posedovale objekte u glavnoj ulici. Mnogi Jevreji su 1941. godine odvedeni iz našeg grada, u logor „Sajmište“, i nikada se više nisu vratili. Malobrojni preživeli, i njihovi potomci i sada žive u našem gradu, a prema podacima do kojih smo došli, danas postoji oko 50 porodica.

Ivanka Fa je potomkinja porodice Vajs. Spašena je zahvaljući svom ocu koji je bio Srbin. Te1941 . godine bila je beba, ali joj je otac verodostojno ispričao događaje.

PerSu marketi

-Kada je počelo ratno stanje, majku i mene su aprila 1941. godine odveli u Sabirni logor. Zajedno sa nama, odvedena su i 22 člana porodice Vajs. Moj otac, Srbin, otišao je u Beograd, na pristanište Sajmište, i čekao šlepove. Kada je stigao šlep na kom je bila moja majka, otac se približio. Iskoristio je trenutnu nepažnju čuvara, i povukao moju majku sa šlepa. Strgnuo joj je žutu traku sa ruke… Izbegli smo u Niš, gde smo proveli rat. Po povratku u Zrenjanin, dobili smo kuću, u Ulici Zmaj Jovinoj, koja je pre rata bila u vlasništvu porodice Bek. Glava porodice, gospodin Bek je preživeo, ali njegova porodica nije, i nikada se više nije vratio u Zrenjanin. U logoru Sajmište, u gasnim komorama ubijena su 22 člana porodice Vajs, uključujući i moja dva brata od tetke, koji su u tom momentu imali jednu i dve godine. Jedine preživele su moja majka, i njena sestra koja je bila odvedena u logor Aušvic. Tetka, nikada nije imala dece, jer su im u logoru davali brom, koji je uništavao plodnost. Svoj život je posvetila pomažući jevrejskoj deci, koju je udomljavala u svom domu i brinula o njima. Moja majka je imala porodicu kojoj se posvetila, ostvarila se i kao baka. Ponosna sam na svoju ćerku, koja je arhitekta, i koja je dobila nagradu Beogradskog univerziteta, za diplomski rad. Moja unuka je član međunarodne organizacije Jevreja – BBO, zahvaljujući kojoj imaju mogućnost putovanja, i negovanja tradicije, priča u jednom dahu ova žena sećajući se očevih reči.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zgrada Vilmoša Hercfelda

Zgrada Samuela Frajnda

Palata Mencer

Prilikom jedne posete Izraelu, Ivanka se susrela sa tragovima progona Jevreja, tokom rata.

-Imala sam priliku da posetim Izrael, predivnu zemlju predaka. Bilo je to dosta godina nakon rata, u letnjem periodu. Vozeći se tramvajima, primetila sam stvari koje su ukazivale na strašne uspomene. Većina ljudi, koja se držala za šipke u tramvajima, imala je na rukama istetovirana početna slova i brojeve logora u kojima su bili…To podsetnici za ceo život, podsećanja na torture koji je moj narod prošao. Ponosna sam na svoje poreklo, i na sve ono što smo postali. Žao mi je što i dalje postoje mržnja među ljudima, i antisemitizam. Mnogi Jevreji se iz tog razloga ne deklarišu o svojoj pripadnosti. Pa čak i u Zrenjaninu, uglavnom se potomstvo stvaralo iz mešovitih brakova, ispričala je Ivanka Fa.

Naša sugrađanka s ponosom navodi da su se Jevreji, iako sputavani po pitanju ljudskih prava, uvek borili i jedni druge pomagali. Kod njih važi pravilo „pomoći istom čoveku tri puta“. Nekada su im branili rad, pa su se zato Jevreji okretali sticanju znanja. U prilog tome govori i podatak da u svetu postoji 0,5 posto Jevreja, a da su 28 Nobelovih nagrada dobili upravo pripadnici njihovog naroda. Prema rečima Ivanke Fa, „ljudima se sve može oduzeti, ali znanje nikada“.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh