I love Zrenjanin

  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Na vrh tornja zrenjaninske katedrale postavljen novi krst (FOTO)

ZrBizNet

Skela oko tornja Rimokatoličke katedrale biće skinuta do sredine sledeće nedelje. Najveći deo radova je odrađen, a i oni sitniji biće gotovi do 1. novembra. Tako će katedrala sa novim, obnovljenim detaljima, dočekati važan jubilej – 150 godina od izgradnje. 

Zahvaljujući sopstvenim prihodima i pojedinačnih donacija donatora, početkom septembra počeli su radovi na obnovi tornja.

– Toranj katedrale u Zrenjaninu je jedan od najvidljivijih simbola ovog grada, nezavisno iz kog pravca se dolazi u grad. Temeljno je poslednji put saniran 1938. godine i tada je na vrh postavljen krst sa jabukom, koja ga zapravo drži. Od tada datira i limeni pokrivač na tornju. Vreme je dosta narušilo kvalitet pokrivača, a sa krsta je otpala zlatna dekoracija. Svesni činjenice da se približava veliki jubilej, 150 godina naše katedrale, početkom septembra krenuli smo sa radovima, i oni napreduju jako dobro. Zamenjen je ceo limeni pokrivač, ceo toranj je sada pokriven bakrom, kaže biskup zrenjaninski, dr Laslo Nemet.

I Taxi Zrenjanin

Interesantno je da na toranj nije vraćen stari krst, već je postavljen potpuno novi.

– Stari krst je skinut u nekom momentu. Tek kada smo ga skinuli, primetili smo da je vreme uradilo svoje. Stari krst je težak oko 200 kilograma, od kovanog čelika je, i obnovićemo ga a zatim i postaviti u baštu biskupije kao podsećanje da je 80 godina bio na tornju. Od prohroma je urađen potpuno novi krst sa jabukom. Taj materijal teže oksidira, a dodatno je pokriven zlatnim listićima. Pre dva dana radnici su uspeli da ga postave na vrh tornja – dodao je biskup.

Tokom dana biće postavljeni i novi prozori, koji su ranije bili drveni, a sada će biti od aluminijuma sa kvalitetnom mrežom, kako bi činili adekvatnu zaštitu od ptica i vremenskih nepogoda.

Katedrala, posvećena Svetom Ivanu Nepomuku, sagrađena je u periodu između 1863. i 1868. godine.

Piše: Tivadar Borbelj

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh