I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Na vrh tornja zrenjaninske katedrale postavljen novi krst (FOTO)

Skela oko tornja Rimokatoličke katedrale biće skinuta do sredine sledeće nedelje. Najveći deo radova je odrađen, a i oni sitniji biće gotovi do 1. novembra. Tako će katedrala sa novim, obnovljenim detaljima, dočekati važan jubilej – 150 godina od izgradnje. 

Zahvaljujući sopstvenim prihodima i pojedinačnih donacija donatora, početkom septembra počeli su radovi na obnovi tornja.

– Toranj katedrale u Zrenjaninu je jedan od najvidljivijih simbola ovog grada, nezavisno iz kog pravca se dolazi u grad. Temeljno je poslednji put saniran 1938. godine i tada je na vrh postavljen krst sa jabukom, koja ga zapravo drži. Od tada datira i limeni pokrivač na tornju. Vreme je dosta narušilo kvalitet pokrivača, a sa krsta je otpala zlatna dekoracija. Svesni činjenice da se približava veliki jubilej, 150 godina naše katedrale, početkom septembra krenuli smo sa radovima, i oni napreduju jako dobro. Zamenjen je ceo limeni pokrivač, ceo toranj je sada pokriven bakrom, kaže biskup zrenjaninski, dr Laslo Nemet.

Fordomanija

Interesantno je da na toranj nije vraćen stari krst, već je postavljen potpuno novi.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Stari krst je skinut u nekom momentu. Tek kada smo ga skinuli, primetili smo da je vreme uradilo svoje. Stari krst je težak oko 200 kilograma, od kovanog čelika je, i obnovićemo ga a zatim i postaviti u baštu biskupije kao podsećanje da je 80 godina bio na tornju. Od prohroma je urađen potpuno novi krst sa jabukom. Taj materijal teže oksidira, a dodatno je pokriven zlatnim listićima. Pre dva dana radnici su uspeli da ga postave na vrh tornja – dodao je biskup.

Tokom dana biće postavljeni i novi prozori, koji su ranije bili drveni, a sada će biti od aluminijuma sa kvalitetnom mrežom, kako bi činili adekvatnu zaštitu od ptica i vremenskih nepogoda.

Katedrala, posvećena Svetom Ivanu Nepomuku, sagrađena je u periodu između 1863. i 1868. godine.

Piše: Tivadar Borbelj

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh