I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Grad pomaže pčelarima – dva miliona dinara za nabavku pčelinjih društava i opreme

U cilju unapređenja pčelarstva Grad Zrenjanin je za ovu godinu raspisao konkurs za dodelu sredstava za nabavku pčelinjih društava i košnica.

Pre četiri meseca iz agrarnog budžeta je izdvojeno tri miliona dinara za tridesetoro pčelara, a zbog velikog interesovanja, izdvojeno je još dva miliona dinara za ukupno 20 pčelara.

Te ugovore danas je u Gradskoj kući sa pčelarima u ime lokalne samouprave potpisao  gradonačelnik Čedomir Janjić.

– Drago mi je da ovaj potez prihvatate kao stimulans i da imate priliku da unapredite proizvodnju, a veliko interesovanje na ovom konkursu to i pokazuje – rekao je Janjić.  On je istakao da će lokalna samouprava nastojati da pomogne pčelarima i u delu koji se odnosi na animiranje otkupljivača meda. Otkupljivači su ove godine za bagremov med nudili 3,8 evra po kilogramu, za lipov 2,2 evra, dok je najmanje cenjen suncokretov med sa 1,8 evra po kilogramu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Fordomanija

Neprirodno toplo vreme u ovo doba godine – nepovoljno za pčele

– Dodeljena sredstva iskoristiću prvenstveno za kupovinu košnica. Smatram da je ovo odličan potez koji nas stimuliše da radimo dalje uprkos teškim uslovima rada, što se prvenstveno odnosi na otkup i prodaju meda kao i na slabije prinose – navodi Mirko Jurić, pčelar iz Banatskog Despotovca.

-Iako bi u pčelarstvu sada trebalo da nastupi sezona mirovanja, neprirodno toplo vreme nepovoljno utiče i na pčele. Odrađeno je tretiranje protiv bolesti, a pčele, umesto da se spremaju za zimu, zbog toplog vremena izlaze napolje, troše hranu i sigurno će morati da se prihranjuju – dodao je Jurić.

Mirko Jurić pčelar iz Banatskog Despotovca

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh