I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Dobre Vesti našeg grada

Potpisan ugovor za dugo očekivanu fabriku vode

Današnjim potpisivanjem ugovora  za projektovanje, izgradnju, finansiranje i upravljanje postrojenjem za prečišćavanje pijaće vode za gradsku opštinu Zrenjanin biće završena skoro tridesetogodišnja agonija sa vodom za piće koja je na kraju pre 7 godina i zvanično zabranjena zbog visoke vrednosti aresena i dugih materija.

– Sigurno je da smo bili grad sa najviše pilot programa u Evropi. Bilo je tu i kvalitetnih kao i skupih rešenja za poslednjih 25 godina, i u tom rešavanju nismo imali dovoljno sreće, nekad je u pitanju bio novac, nekad nešto drugo, izjavio je direktor JKP „Čistoća i zelenilo“ Milorad Bjelogrlić.

Od 1987. godine do sad potpisano je nekih dvanaest ugovora, a bilo je i isto toliko raznih pilot projekata. Potpisivani su ugovori čak i sa kako se ispostavilo nepostojećim kompanijama i sve to samo za slikanje u predizbornim kampanjama.  U međuvremenu je propalo i nekoliko tendera.

I Taxi Zrenjanin

–  Mi smo temeljito pristupili rešavanju ovog problema, jer je to za nas bio izazov, pogotovo jer je ovo teško područje i voda je zabranjena za piće.  Stručan tim je dve godine radio na ovom projektu i onda smo poslali našu ponudu na međunarodni tender, kaže dr Ralf Šreder, generalni direktor kompanije WTE koja posluje u više zemalja sveta a slična postrojenja ovom se nalaze u Moskvi, Zagrebu i Beču, dok se trenutno radi i Vilnjusu i u Varšavi.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

–  Ekološki projekat sa investicijom od 25, 6 miliona eura treba da omogući snabdevanje pijaćom vodom za 86000 priključenih stanovnika, to odgovara otprilike količini pijaće vode od 17.8000 metara kubnih na dan. Izgradnja će da traje 3 godine, a posle toga sledi upravljanje postrojenjem.

–  Građani Zrenjanina su skeptično dočakali ovu vest, pošto im je već toliko puta pravljena fabrika vode.

–  Bilo bi dobro da je zaista tako i da dobijemo kvalitetnu vodu za piće, mada poučena ranijim iskustvima nemam poverenja i plašim se da je ovo samo još jedan od predizbornih trikova, kaže Milana Plavšić, ekonomista, dok

–  Đorđe Kovačević smatra da ne bi trebalo da se pušta prečišćena voda kroz zastarele cevi i da treba menjati čitav sistem.

–  Sa druge strane oglasili su se i predstavnici opozicionih stranaka koje sve ovo smatraju farsom i kampanjom vladajućih stranaka ukazujući u svom obraćanju medijima kako ni ovaj ugovor nije valjan.

–          Gradonačelnik Zrenjanina smatra da je ovim krunisano veliko zalaganje u prethodne dve godine kako stanovnici grada dobili zdravu vodu a  ovim potpisivanjem ugovora ispunjeno je i predizborno obećanje dato u prethodnoj kampanji da će građani dobiti dugo očekivanu fabriku.

Za potrebe izgradnje postrojenja Grad Zrenjanin se zadužio novim kreditom, a u preridu od tri naredne godine koliko će trebati da se završi priča i dalje će se snabdevati vodom sa jedne od dve eko česme u naseljima Bagljaš i Klek, gde se čeka u redovima ili u najbližim prodavnicama i marketima kupujući flaširanu vodu kao najbolje tržište za istu u poslednjih sedam godina u Srbiji.

Potpisivanju ugovora u Gradskoj kući  su prisustvovali i predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić i Njegova Eselencija, ambasador Republike Austrije Klemens Koja.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh