I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Drugi pišu

Poslovnom udruženju BID 4,7 miliona dinara iz gradskog budžeta !?

U situaciji kada prvi put u istoriji Zrenjanin u ovoj godini očekuje budžetski deficit od iznad 1,1 milijarde dinara i taj manjak pokriva kreditom od 695 miliona da se „zakrpe rupe“, gradska vlast će fantomskoj organizaciji, koja sebe naziva Zona unapređenog poslovanja (BID), dodeliti milione dinara.

Na današnjoj sednici Skupštine grada, odbornici su usvojili Program rada tog udruženja za koji u 2015. godini iz budžeta treba izdvojiti 4,7 miliona dinara.

zrenjanin

BID je osnovan po američkom modelu uređenja centralnih gradskih zona, s ciljem da trgovci i vlasnici u glavnoj ulici unaprede svoje poslovanje. Ideja se, međutim, brzo pretvorila u suprotnost, i BID ser uopšte ne bavi uređenjem glavne ulice. Ona je zapuštena i nečista.

PerSu marketi

Ovo poslovno udruženje već godinama je nakačeno na grbaču zrenjaninskih poreskih obveznika. Godišnje iz budžeta dobija po nekoliko miliona, a Gradsko veće upravo je za 2015. BID-u namenilo 4,7 miliona dinara. I to samo na osnovu dve napisane stranice, nazvane program rada, gde je generalni menadžer Marjan Rončević samo pobrojao visinu troškova.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Tako za organizovanje vikend programa tokom leta – „Korzo fest“ BID traži 2,2 miliona. Za nabavku bine i razglasa 300.000, za promociju 200.000, koliko i za gostovanje u Republici Srpskoj i Rumuniji. Još 100.000 ukalkulisano je za rad kancelarije udruženja, a za zarade dvoje zaposlenih još 1,7 miliona dinara.

Program rada Zone unapređenog poslovanja prošao je na Gradskom veću bez diskusije, pa ostaje da ga verifikuje Skupština grada na sednici u petak.

Istraživanje „Novosti“ o ovom slučaju, međutim, pokazuje da odlučivanje o programu BID-a nije u nadležnosti zrenjaninskog parlamenta. Takođe, da ne postoji zakonski osnov da im se dodele sredstva iz budžeta, kao i da se ne poštuje ugovor o finansiranju sklopljen 2003, kada je BID i osnovan.

Sa ulogom od 1.000 dinara, osnivači ovog udruženja (sa po trećinom vlasništva) tada su postali Opština Zrenjanin, d.o.o. „Dijagonala“ i d.o.o. „Talija“. Po članu 30 Statuta grada, Skupština razmatra i daje saglasnost samo na programe javnih preduzeća i ustanova, čiji je većinski vlasnik. Ovde to očigledno nije slučaj.

ZABORAVILI NA MISIJU

BID je osnovan po američkom modelu uređenja centralnih gradskih zona, s ciljem da trgovci i vlasnici u glavnoj ulici unaprede svoje poslovanje. Ideja se, međutim, brzo pretvorila u suprotnost, i BID ser uopšte ne bavi uređenjem glavne ulice. Ona je zapuštena i nečista.

U međuvremenu, „Talija“ Marjana Rončevića je likvidirana, a vlasnik „Dijagonale“ Aleksandar Vojnov, biznismen iz Novog Sada, u izjavi za „Novosti“ potvrdio je da već dugo nema nikakve veze sa BID-om.

Ne zna se, dakle, čiji je BID, koji pored generalnog ima stalno zaposlenog i menadžera, a plate dobijaju iz budžeta. Po osnivačkom aktu, BID treba da se finansira iz sopstvenih prihoda, od članarina onih koji mu pristupe. Obaveza grada je da BID-u godišnje izdvoji 10 odsto novca prikupljenog od komunalne takse samo za Zonu, koja obuhvata glavnu ulicu. Uz to, i da ocenjuje plan i program na održavanju javnih površina u glavnoj ulici.

„Korzo fest“, manifestacija koja se svodi na nastupe lokalnih zabavljača u glavnoj ulici tokom leta, ima posećenost od 0,2 do 0,4 odsto, prema studiji strategije razvoja kulture Zrenjanina 2015-2020. BID je našao svoje mesto u ovoj fešti jedino sa nabavkom opreme i pretvaranjem centra grada u pozornicu. Planira se da se potrebna tri miliona dinara za ove aktivnosti obezbede od grada, APV, RS, EU i fondova. Niko ne analizira kvalitet „Korzo festa“, niti kako BID troši budžetske pare za kvazikulturne programe, pored sedam profesionalnih kulturnih ustanova, koje Grad plaća godišnje preko 250 miliona dinara.

Euđenija Besu, zamenik načelnika odseka za finansije, kaže da je grad u obavezi da finansira BID. Navodno, po preporuci Državne revizorske institucije to se čini iz budžeta, pošto su nejasna osnivačka akta.

Nismo uspeli da dođemo do Dejana Vujovića, predsednika UO BID-a, ali Vesna Piščević, menadžerka, priznaje da se udruženje ne finansira od članarina i da među osnivačima više nema „Dijagonale“ i „Talije“ (iako se nalaze u evidenciji APR).

– Trenutno imamo 14 članova, privrednih subjekata u Zoni. Zbog teške ekonomske situacije, odustalo se od članarine i finansira nas lokalna samouprava – kaže Piščević, objašnjavajući da je zbog povećanog obima posla za generalnog menadžera izabran Marjan Rončević, koji se ovde uhlebio posle likvidacije svog preduzeća, a u BID-u je od 2003. godine.

ZAOBILAZE KONKURS

SA manje ili više uspeha BID-ovi funkcionišu u još desetak gradova Srbije u okviru NV sektora, kao udruženja građana. Finansiraju se od priloga članova i para koje dobijaju za projekte na konkursima lokalne samouprave. Zrenjanin je doneo novi pravilnik i za 2015. izvodio značajna sredstva za finansiranje NVO, ali je BID (ne)objašnjivo postao direktan korisnik budžeta.

Izvor: Novosti.rs/Sl.Pašić

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh