I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Adaptacija prostora za korisnike „Narodne kuhinje“ na čekanju od 2015.

U prostorijama Crvenog krsta Zrenjanin svakodnevno se vrši podela 262 topla obroka korisnicima programa „Narodna kuhinja”. Petkom, uz tople obroke, korisnici ovog vida pomoći dobijaju i konzervirane namirnice za dane vikenda. Počev od 1. jula realizuje se novi ciklus u radu „Narodne kuhinje“, a u Crvenom krstu su ponosni na činjenicu da ni tokom letnjih meseci ne prave prekide u podeli hrane, što nije neuobičajeno za rad „narodnih kuhinja“.

U zimskom periodu, od oktobra do marta, vrši se i distribucija mesečnih paketa hrane za 340 porodica kojima Centar za soijalni rad grada Zrenjanina rešenjima utvrđuje pravo na ovu vrstu pomoći kroz program „Narodna kuhinja“. Ovim vidom pomoći obuhvaćeno  je 240 najugroženijih porodica u svim naseljenim mestima i 100 porodica u gradu Zrenjaninu.

Pored toga, tokom letnjih meseci u Crvenom krstu Zrenjanin se dele paketi hrane najugroženijim domaćinstvima izbeglih i interno raseljenih lica – građanima sa boravištem na teritoriji našeg grada.

I Taxi Zrenjanin

Pakete pomoći svake godine obezbeđuje Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, a skladište se i distribuiraju u Crvenom krstu Zrenjanin.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Svi prijemi i distribucije humanitarne pomoći u Crvenom krstu usled nedostatka adekvatnog magacinskih prostora vrše se u krajnje neadekvatnim uslovima – u pomoćnim prostorijama, tj. garažama, koje ne zadovoljavaju minimum standarda za skladištenje, posebno prehrambenih proizvoda.

Prema rečima sekretarke Crvenog krsta Zrenjanin, Aleksandre Tanasijević, njihova organizacija svake godine uredno izvršava dezinfekciju, dezinsenkciju i deratizaciju prostora. Dodatne probleme stvara prijem humanitarne pomoći koji se najčešće vrši šleperima koji nemaju mogućnost pristupa prostorijama, te se istovar vrši ručno sa vozila koje ostaje na saobraćajnici i stvara problem u odvijanju redovnog saobraćaja.

nova narodna kuhinja

-Zimski uslovi posebno otežavaju kako prijem, tako i podelu humanitarne pomoći. Korisnici su izloženi suncu, hladnoći i padavinama, a u izuzetno teškim uslovima rade i zaposleni i volonteri Crvenog krsta Zrenjanin koji ulažu ogromne napore da poslove prijema i distribucije pomoći izvršavaju na najbolji mogući način u datim uslovima – kaže Tanasijević.

Podsećamo –  namera da se poslovni prostor u Ulici Miroslava Tirše 2015. godine adaptira u Uslužni centar, na žalost korisnika, zaposlenih i volontera Crvenog krsta Zrenjanin, do danas nije realizovana.

-Postojeća ideja jeste da se oformi Uslužni centar koji bi se sastojao od distributivnog punkta „Narodne kuhinje“ na kom bi se uvela mogućnost i konzumiranja, a ne samo preuzimanja toplog obroka i magacinskog prostora, čime bi se sve aktivnosti socijalnih davanja i direktnog ublažavanja siromaštva odvijale na jednom mestu. Na taj način bio bi obezbeđen praktičan, bezbedan i dostupan prostor koji bi olakšao osnovnu misiju Crvenog krsta – pomoć ugroženim licima, ali i koji bi doprineo većem dostojanstvu primalaca pomoći i opšte zadovoljstvo korisnika ovog vida socijalnih usluga u našoj lokalnoj zajednici – naglašava Tanasijević u razgovoru za I love Zrenjanin.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh