I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Poslednje pripreme za Bogojavljensko plivanje – prijave su u toku (VIDEO)

Približava se  19. januar i veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje kao i tradicionalno plivanje za časni krst.

Organizatori nisu svake godine suočeni sa istim izazovima u pripremi staze dužine 33 metra na jezeru kod Kulturnog centra. Iz preduzeća NIS danas su dopremljene talpe sa kojih plivači startuju, a ekipa u čamcu zadužena je za pripremu vodene površine. Naime kada je zima blaga i ne stvori se ledena kora pripreme teku relativno brzo ali kada „stegne“ kao što je to slučaj ove godine potrebno je ne samo slomiti led već nekoliko dana držati stražu da se ne bi stvorila nova ledena kora.

– Led je ove godine zapravo najgori mogući. Nije dovoljno debeo da bi na njemu moglo da se stoji i seče motornom testerom, a ipak je dovoljno tvrd da je potrebno uložiti dosta truda da se slomi. Zato su radnici prinuđeni da led lome iz čamca što ne teče baš glatko. Sve do subote i dana plivanja ćemo održavati ovu vodenu površinu da se ne bi stvorila nova ledena kora – kaže Stevo Čorokalo iz JP „Rezervati prirode“.

PerSu marketi

Prijave su u toku

„Plivanje za časni krst“ u organizaciji Grada Zrenjanina, Srpske pravoslavne crkvene opštine Zrenjanin i Kulturnog centra Zrenjanina, ove godine se održava po 11. put nakon obnavljanja ove lepe tradicije prekinute 1942. godine.  Manifestacija se organizuje kao deo obeležavanja hrišćanskog praznika – Bogojavljenja. Plivanje za časni krst počinje 19. januara u 12 časova na Jezeru kod Kulturnog centra, a prethodi mu liturgija u Ruskoj crkvi i litija. Svi zainteresovani za plivanje i učešće na manifestaciji mogu da se prijave na broj telefona: 064/8116471.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Izgledi vremena za 19. januar

Prema prognozi sajta yr.no koji donosi pouzdanu desetodnevnu prognozu na dan Bogojavljenja očekuje na jutro sa temperaturom u plusu te prijatnih 9 stepeni oko podneva. Ovi parametri podložni su promenama i pouzdanija prognoza moguća je do 5 dana unapred ali ono što se sa sigurnošću neće promeniti je temperatura vode koja u ovom periodu ne prelazi 1,5 stepen Celzijusa. Hrabrim plivačima želimo puno uspeha.

 

  • Divider

  • Divider
Na vrh