I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Drugi pišu

Poskupljenje struje posle 1. jula?

Tržište električne energije biće otvoreno za domaćinstva i male kupce od 1.jula, a otvaranje tržišta će doneti i poskupljenje struje.

– Domaćinstva mogu i treba da očekuju poskupljenje struje, jer je trenutna cena ispod one koja omogućava da se grade nove elektrane i ako cenom ne budemo obezbedili da se one grade, doći ćemo u veliki problem sa napajanjem, jer ove elektrane koje sada koristimo su još naši očevi izgradili, kaže članica Saveta Agencije za energetiku Ljiljana Hadžibabić.

Struja I love Zrenjanin

Na pitanje novinara za koliko bi struja mogla da poskupi zbog otvaranja tržišta električne energije, ona nije mogla precizno da odgovori, ali je ponovila da se to može očekivati jer sadašnja cena struje nije tržišna i ne omogućuje investicije u energetska postrojenja.

I Taxi Zrenjanin

Kad se usvoji novi zakon o energetici, od jula ili nešto kasnije, domaćinstva će moći, ali ne moraju da izađu na slobodno tržište i biraju snabdevača, jer će i dalje imati mogućnost da se snabdevaju po regulisanim cenama.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Uskoro će domaćinstva moći da izaberu snabdevača i ne očekujemo nikakav bum u tom pogledu, istakla je Hadžibabićeva i dodala da će „sigurno biti nekih visprenih domaćina, koji će da traže po Internetu i da se interesuju za to“, jer nije reč samo o ceni struje, već i o drugim uslovima i rokovima.

Nije isto, kako je rekla, ako neko ima grejanje sa kotlom u svojoj kući ili ako neko koristi struju samo za uobičajene potrebe i uređaje.

– Sigurno će onima koje zahvata crvena zona biti atraktivno da traže novu ponudu, ali to ne znači da će EPS izgubiti kupce, već u komercijalnom delu mora da nađe neke pogodne pakete i da potrošačima da konkurentnu ponudu, ali onu ponudu koja će zaštiti EPS-ovu proizvodnju, istakla je Hadžibabićeva.

Ona je poručila da domaćinstva koja žele da promene snabdevača ne moraju ništa da ulažu i troše, već će snabdevač ceo posao sam da završi, a kupac treba samo da potpiše ugovor.

Ona je dodala da je i u Evropi nedavno počela liberalizacija tržišta struje za domaćinstva i da vrlo malo njih menja snabdevača.

AERS: STRUJA NEĆE POSKUPETI 1. JULA

Regulisane cene struje neće se menjati od jula 2014. godine, saopštila je danas Agencija za energetiku Srbije (AERS).

Promene regulisanih cena biće postepene u nekoliko narednih godina, po programu koji će se tek razmatrati i biće sasvim usklađene sa stepenom zaštite siromašnih, energetski zaštićenih kupaca i razvojem konkurencije na tržištu struje, navodi se u saopštenju.

Po regulisanim cenama struje trenutno se snabdevaju domaćinstava i mali kupci koji nemaju mogućnost da izađu na tržište i promene snabdevača.

Domaćinstva u Srbiji će od 1. jula 2014. ili 1. januara 2015. godine imati mogućnost da kupuju energiju na tržištu, naveo je AERS.

Sigurno je, međutim, da će svi iskoristiti pravo da i dalje kupuju električnu energiju po regulisanim cenama, koje su niže od tržišnih, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Beta, Tanjug

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh