I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Poskupljenja koja nas čekaju u 2014. godini

Od decembra do aprila, od ukupno 50 prehrambenih proizvoda čak 33 su poskupela 12 odsto, rezultat je istraživanja Asocijacije potrošača.

Tu se rast neće zaustaviti – od Nove godine sve namirnice dodatno će poskupeti – zbog uvećanja PDV-a, a verovatno i zbog povećanja cene goriva. Od proleća, moguće je uračunavati i novu cenu struje.

Vera Vida iz Udruženja potrošača Srbija uverena je da će potrošači ubuduće najmanje kupovati meso i suhomesnate proizvode jer je to nešto što je najviše poskupelo i što, kako kaže, jedan prosečan potrošač sebi neće moći da priušti.

korpa
Država očekuje da se povećanje PDV-a minimalno prelije na cene – u brojkama – 150 dinara na nivou korpe od 20.000 dinara. Ipak, iz te korpe, ponešto će morati da se izbaci.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

– Kako će se odraziti na potorošačku korpu? Ja mislim da ona zaista nije ono što statistika pokazuje, život je jedno, statistika je drugo i, nažalost, u novoj godini potrošači neće imati puno razloga za sreću jer nam Deda Mraz neće doneti mnogo, upozorava Vera Vida.

Sve oči uprte su u trgovce koji bi mogli da deo tereta preuzmu na sebe. Izvesnije je, međutim, da će rast cena kočiti smanjena potražnja, prema prognozama za 7,5 odsto, i dolazak novih trgovinskih lanaca koji će biti konkurentni postojećim.

Ekonomista Saša Đogović očekuje da će potrošačka korpa u narednoj godini će biti siromašnija i da će se smanjivati nabavke. „Manje će se kupovati bilo da je reč o mesu ili ulju, trgovci neće imati bilo kakvog prostora za povećanje cena, nego će morati da razmišljaju o svojim maržama kako bi zadržali i postojeći nivo prometa, a on će imati tendenciju pada“, kaže Đogović.

Ekonomisti prognoziraju – dobro je ako se postojeći standard u ovoj godini zadrži. Za blagi rast treba sačekati narednu godinu.

Izvor : kurir-info.rs   Foto : russiaslam.com

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh