I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Drugi pišu

Porez na prihod na plate veće od 1500 evra

Svi građani Srbije koji su prošle godine prihodovali više od 2.211.336 dinara (oko 18.000 evra) obavezni su da najkasnije do 15. maja 2015. godine podnesu prijavu za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak građana.

Novina je što od 1. aprila 2015. godine poresku prijavu mogu podneti isključivo u elektronskom obliku, potvrđeno je listu „Politika“ juče u Poreskoj upravi.

novac,dinari,pare,novcanice

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna godišnja zarada po zaposlenom u Srbiji isplaćena u 2014. godini iznosila je 737.112 dinara. Godišnji porez na dohodak građana utvrđuje se za fizička lica koja su u kalendarskoj godini ostvarila dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom, isplaćene u Republici, u godini za koju se utvrđuje porez.

I Taxi Zrenjanin

Obveznik godišnjeg poreza na dohodak građana dužan je da za ostvareni dohodak u prošloj godini podnese prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana na obrascu sa tačnim podacima, jer poreska uprava kontroliše tačnost podataka iz podnetih poreskih prijava i poredi ih sa podacima iz raspoložive evidencije, posle čega preduzimaju mere iz svoje nadležnosti, objašnjavaju poreznici.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Neoporezivi iznos dohotka za 2014. godinu, u odnosu na 2013. godinu veći je za 25.848 dinara. On je u 2013. godini iznosio 2.185.488 dinara i odgovarao je visini trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom.

Najveći prijavljeni oporezivi prihod za 2013. godinu iznosio je 291.289.161 dinar.

Godišnji porez na dohodak građana utvrđuje se za fizička lica koja su u kalendarskoj godini ostvarila dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom, isplaćene u Srbiji.

Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji propisane su kazne za poreske prekršaje odnosno za sve one koji izbegnu da prijave prošlogodišnju zaradu veću od 2,2 miliona evra ili namerno pogrešno popune prijavu.

Izvor: Politika.rs/J. P.-S.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh