I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Porast cena proizvoda zadao veliki udarac kućnom budžetu(ANKETA)

Porast cena proizvoda, koji prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku iznosi prosečno 0,9%, suočio je građane sa novom nepovoljnom situacijom. Meso je poskupelo za 6, 73%, dok se najveće poskupljenje beleži za cenu krompira i iznosi 51,2%.

Proizvodi i usluge

U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, cene su povećane za 4,3%, dok su u poređenju sa decembrom 2020. godine povećane za 4,6% u proseku. Na pijaci se građani odlučuju za kupovinu samo onoga što je neophodno, dok za voće i koštunjave proizvode retko.

PerSu marketi

Prema rečima prodavaca, godina je bila loša kada su u pitanju prinosi, tako da je poskupljenje aktuelno i kod neobičajenih artikala poput belog luka. Otežavajuća okolnost je i porast cene goriva, kao i uslužnog transporta.

U mesarama navode, da se nije dešavalo da se cena svinjetine i junetine gotovo izjednači. Prvo je poskupela svinjetina, i kilogram košta nešto manje od 700 dinara, dok za junetinu treba izdvojiti oko 900 dinara. Porast cena beleže i mesne prerađevine.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

 

Rast cena je zabeležen u grupama:

-Hrana i bezalkoholna pića (2,0%),

-Transport (0,9%),

-Rekreacija i kultura (0,8%),

-Stan, voda, električna energija, gas i druga goriva(0,4%),

-Nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana ( 0,4%),

-Restorani i hoteli (0,3%),

-Alkoholna pića i duvan(0,2%),

-Obrazovanje i Zdravstvo (0,2%).

Pad cena je zabeležen u grupi Odeća i obuća (-0,8%).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Poljoprivredni proizvodi i ribarstvo

NIšta bolja situacija nije ni kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi i ribarstvo. Cene proizvođača u odnosu na isti mesec 2020 godine, povećane su za 30,7%.

Po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama:

-industrijsko bilje (55,2%),

-žito (16,9%),

-Voće (84,2%).

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na prethodni mesec, porast cena za  voće je 15,6%, dok je za krompir 51,2%.
Prema navodima proizvođača i prodavaca, poskupljenje se očekuje i u predstojećem periodu, kada su u pitanju određeni proizvodi. Kao razlog navode sušenje određenih kulutura i pre samog sazrevanja, tako da će ih karakterisati deficit i velika cena.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u periodu januar-jul 2021. godine u odnosu na isti period 2020. godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: Industrijsko bilje (39,4%), Žita (25,4%) i Voće (57,5%).

Detaljniju tabelu možete pogledati na linku: https://publikacije.stat.gov.rs/G2021/Pdf/G20211254.pdf

Izvor podataka: Republički zavod za statistiku

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh