I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

POMOZIMO Zlatanu Orsiću – Humanitarni bazar u subotu na Centralnoj pijaci

Zlatan Orsić je rođen 1996. Kada je imao 15 godina doživeo je tešku saobraćajnu nesreću. Vozio je motor i na raskrsnici je na njega naleteo automobil. U nesreći je poginula njegova drugarica, a on je pao u komu u kojoj je bio tri i po meseca. Nekoliko meseci bio je u bolnici u Novom Sadu i Zrenjaninu, nakon čega je upućen na banjsko lečenje. U početku nije mogao da hoda, pokreće ruke i govori. Nakon godina vežbi i terapije pomak je postignut, ali ne u celosti. Zlatan ne odustaje i dalje se bori. Šansa za to je rehabilitacija robotikom, za šta je potrebno najmanje 10.000 evra, što njegovi roditelji ne mogu sami da finansiraju. Da bi se prikupio neophodan novac u subotu 6. februara na Centralnoj pijaci će biti organizovan Bazar za Zlatana. Sredstva je moguće donirati i slanjem sms-a sa brojem 855 na 3030 ili uplatom na račun fondacije Budi human.

Zlatan Orsić već 10 godina dane provodi uz lekare, medicinsko osoblje, vežbe, terapije…

Zlatan je sa svojih 15 godina nastradao u saobraćajnoj nesreći kod nas u Elemiru. To je bilo 19. maja 2011. Tada je poginula drugarica koju je vozio kući. On je bio u komi 3,5 meseca. Najviše mu je stradala glava. Imao je povredu moždanog stabla koja se i danas primeti i odražava. Još uvek nije samostalan, ne priča, ne može samostalno da hoda. Može uz pomoć šetalice-hodalice ili ako se pridržava uz nekoga ili nešto. Potrebna mu je pomoć u svemu. U presvlačenju, odlasku u toalet. Uvek mora neko da bude pored njega”, počinje priču Ksenija Orsić, Zlatanova majka.

I Taxi Zrenjanin

Za 10 godina Zlatan je uspeo da pokrene ruke, sedi, sam jede…

“Nakon nesreće Zlatan je bio mesec dana u Novom Sadu u bolnici, a zatim dva meseca u zrenjaninskoj bolnici i tek onda je prebačen u Banju Rusandu na rehabilitaciju. Tamo je bio 9 meseci. Nakon godinu dana od povrede Zlatan je došao kući. Nakon nekoliko dana od otpusta iz Banje mi smo krenuli na redovne terapije i vežbe. On je tek u Banji došao sebi zahvaljujući doktorima i medicinskom osoblju koje se o njemu staralo”, objašnajva naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Iako početne dijagnoze nisu bile ohrabrujuće, Zlatan je delimično uspeo da se oporavi.

“Do sada je postigao dosta. Napredovao je mnogo, jer su prognoze doktora bile loše. Međutim, mi nismo odustajali. Kad je Zlatan počeo da dolazi sebi i da sarađuje sa lekarima onda kreće nabolje. U početku nije mogao da koristi ni ruke, ni noge. Nije mogao da sedi. Malo po malo, uspeli smo prvo da pokrene jednu ruku. Leva strana tela mu je još uvek slabija. Povreda je bila na desnoj strani glave, pa se to onda odražava na kontra stranu. Radio je vežbe na krevetu, na spravama. I dan danas idemo na terapije. Dobro, Banja je do skoro bila u kovid sistemu, pa nismo išli na terapije, ali skoro 10 godina putujemo gotovo svakodnevno na terapije. Sada Zlatan koristi ruke, sam jede, koristi tastaturu. I dalje ne govori. Piše nam ili pokazuje kada mu je nešto potrebno”, kaže Zlatanova mama.

Šansa da se Zlatan oporavi je rehabilitacija robotikom

Nada da bi Zlatan mogao još više da se oporavi postoji.

“Našli smo mogućnost lečenja rehabilitacijom robotikom. Išli smo na pregled u Niš, jer je Niš jedini centar kod nas koji to ima. Slična klinika postoji u Hrvatskoj. Mi smo se opredelili za Niš, jer je to ipak kod nas i ne moramo da razmišljamo o granici. Doktorke koje vode tu kliniku su zadovoljne dosadašnjim postignućima imajući u vidu nalaze i prognoze s početka. Smatraju da će Zlatan uspeti i da će se osamostaliti i u hodu i svemu ostalom što mu bude trebalo. Prva faza lečenja traje tri meseca. Ta tri meseca koštaju oko 10.000 evra, jer dan terapija košta 100 evra, s tim što tu ima i dodatnih pregleda koji se posebno plaćaju. Bez 10.000 evra ne možemo da krenemo u Niš. Možda bi nam trebalo i malo više”, objašnjava naša sagovornica.

“Da li će ta tri meseca terapija Zlatanu biti dovoljna ili ne u ovom trenutku niko ne može da kaže, jer se ne zna kako će on reagovati. Uglavnom prognoze lekara su stvarno zadovoljavajuće i obradovali smo se kada smo čuli da bi to moglo da bi mu pomogne. Takođe, za ta tri meseca moramo da pronađemo i smeštaj u Nišu, jer klinika ne uključuje boravak, samo terapije. Nakon posete Nišu odmah smo se obratili fondaciji Budi human, kako bismo dobili račun i broj za sms poruke, jer suprug i ja nismo u mogućnosti da sami finansiramo terapije. Ni suprug ni ja nismo zaposleni. Do sada je, mislim, prikupljeno između 6.000 i 7.000 evra. Sad su se tu uključile naše drugarice koje su smislile da se organizuje bazar kao što je to bilo za drugu decu. Pronašle su sponzore i to će biti održano u subotu na Centralnoj pijaci”, kaže Ksenija.

Zlatan Orsić

Bazar za Zlatana 6. februara od 8 do 13 sati

Članovi porodice Orsić se nadaju da bi Zlatan mogao da počne sa rehabilitacijom robotikom već u martu. Naravno, ako se do tada prikupe neophodna sredstva. Zato Zrenjaninci pokažimo još jednom koliko smo humani i olakšajmo Zlatanu put ka ozdravljenju. Budimo humani.

Bazar za Zlatana se održava 6. februara od 8 do 13 sati na Centralnoj pijaci, a akciji su se priključili brojni sugrađani, privrednici, institucije. U 13 sati biće održana i tombola, a jedini način da se u njoj učestvuje jeste da se pošalje SMS sadržaja 855 tombola na 3030 ili uplatom 200 dinara na račun fondacije Budi human 160-6000000732550-31, svrha uplate za Zlatana Orsića. Dokaz o uplati ili slanju sms-a treba poslati u komentar na fejsbuk profilu Slađane Velaga-Praštalo.

Kako da pomognemo Zlatanu?

Slanjem SMS poruke:  Upišimo 855 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske:  Upišimo human855 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun:  160-6000000732550-31

Uplatom na devizni račun:  160600000073288690
IBAN: RS35160600000073288690
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka:  E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka:  PayPal

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh