I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Najnovije vesti

Potpisani ugovori sa 42 poljoprivrednika o dodeli junica simentalki

Gradonačelnik Čedomir Janjić potpisao je danas ugovore sa 42 poljoprivrednika, vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Grada Zrenjanina, o dobijanju 60 visokokvalitetnih umatičenih steonih junica simentalske rase.

Ovim je realizovan Sporazum o uvozu goveda koji je Janjić polovinom maja potpisao sa firmom “Fruškogorska mlekara” na 82. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

dodela-junica-zrenjanin

Poljoprivrednici su pozdravili činjenicu da je lokalna samouprava obezbedila mogućnost da dođu do kvalitetnih grla i poboljšaju postojeća stada.

PerSu marketi

– Izuzetno mi je drago što je odziv bio velik, i ozbiljno razmišljamo da ponovimo ovako nešto, i za očekivati je da već u decembru pomognemo i drugim poljoprivrednicima. Pokušavamo da pomognemo na razne načine, i odvojili smo značajan budžet za ove svrhe, blizu četiri miliona evra. Smatram da je poljoprivreda glavni zamajac razvoja  Zrenjanina, rekao je Janjić.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Maksimalni iznos subvencije je do 300.000 dinara po grlu, a pravo na korišćenje podsticajnih sredstava dobili su vlasnici registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa prebivalištem i imovinom na teritoriji Zrenjanina, sa aktivnim statusom u 2015. godini.

Kako je pojasnila predstavnica „Fruškogorske mlekare“ Snežana Vrbajac, odabir junica je u toku, očekuje se da stignu početkom sledećeg meseca nakon čega sledi 30 dana karantina, i junice bi, najzad, u periodu od 10-15 avgusta trebale da budu isporučene svakom poljoprivrednom gazdinstvu.

– Dolazim iz sela Taraš, imam  gazdinstvo sa 25 grla stoke, i zahvalna sam gradu što nam je omogućio da dobijemo junice simentalke, to će svim našim stočarima u ovim teškim trenucima puno značiti. Naše krave pretežno idu na pašu i neki štalski prosek je od 20 do 25 l sve zavisi od sorte, rekla je Dragana Mijatov.

dodela-junica-zrenjanin-1

Prema rečima Petera Čorbe, nejvećeg proizvođača mleka u Vojvodini, u svom stadu ima 3o kvalitetnih gral do kojih 18 za mužu.

– Ovo što grad Zrenjanin radi za stočarstvo je za svaku pohvalu, imaju razumevanja za stočare koje drugi nisu imali. Na ovaj način ćemo poboljšati krvnu liniju jer je u našem rasnom sastavu više zastupljena mešana rasa, istakao je Čorba.

 

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh