I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Položeno cveće na obnovljen spomenik Veljku Lukiću Kurjaku – sećanje na žrtve fašizma

Nakon rekonstrukcije spomenika koji je posvećen Veljku Lukiću Kurjaku i stradalima u Drugom svetskom ratu, Mesna zajednica Lukićevo je organizovala dan sećanja na žrtve fašizma.

U vreme do devedesetih godina, ovakva okupljanja uvek su organizovana  27. jula, kada  i seoska slava. I danas ima poštovalaca ove tradicije u selu, pa su predstavnici građana tim povodom položili venac na spomenik.


Ove godine Lukićevo će obeležiti i sedam i po decenija od naseljavanja sela nakon Drugog svetskog rata. Tadašnji kolonisti su došli u selo koje se zvalo Martinica oktobra 1945. a ubrzo su mu dali ime po Narodnom heroju iz rodnog kraja Veljku Lukiću Kurjaku. Ove godine je spomenik koji je njemu posvećen renoviran zahvaljujući projektu zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Zrenjanina i sredstvima Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja. Spomenik je postavljen 1950. i prvo je tada izgrađen obelisk visok 6 metara, da bi dve spomen ploče sa imenima boraca stradalih u narodnooslobodilačkoj borbi postavljene 1956. Ove godine je spomenik renoviran temeljno tek drugi put, jer je pretilo da se obruše mermerne ploče kojim je spomenik obložen.

PerSu marketi
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh