I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Položeni venci na spomenik stradalima u fašističkom zločinu 1942. godine

Služenjem pomena i polaganjem venaca na spomenik postradalima na Žitnom trgu, danas je obeležena 76. godišnjica od fašističkih zločina u Banatu iz 1942. godine, poznatijih kao krvavi januar”

9. januara 1942. godine nemački okupatori streljali su trideset sugrađana srpske i romske nacionalnosti, a potom ih, u znak odmazde prema akcijama antifašista u našem gradu i okolini nakon aprilske okupacije 1941. godine, obesili na Žitnom trgu.

Nakon služenja pomena, prisutnima se prvo obratio istoričar Miodrag Cvetić koji je u svom obraćanju istakao da se pre 76 godina na treći dan Božića dogodio jedan od najgorih zločina na teritoriji severnog i srednjeg Banata.

PerSu marketi

-Tog dana streljano je 150 rodoljuba u Banatskom Aranđelovcu, Mokrinu, Kikindi, Novom Miloševu i u Zrenjaninu. Fašistički zločin u našem gradu je bio najstrašniji, jer su borci protiv okupatora prvo bili streljani u dvorištu suda, da bi potom kroz centar grada bili dovedeni i obešeni na ovom mestu – istakao je Cvetić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac u svom obraćanju rekao je da grad Zrenjanin decenijama unazad posebnu pažnju posvećuje obeležavanju onih događaja koji su se desili tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

-Odavanjem počasti stradalima od okupatora jasno pokazujemo da je borba protiv fašizma i zla uvek bila i da uvek treba da bude posebno obeležena. Njihova tragična smrt nas obavezuje da mnogo više radimo na tome, da se ovakve stvari nikada više ne ponove – dodao je na kraju Santovac.

Vence su položili predstavnici grada Zrenjanina, Gradskog odbora „SUBNOR“, Mesnog odbora „SUBNOR“ iz Elemira i potomci postradalih.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh