I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Poljoprivredni muzej u Zrenjaninu u narednih godinu dana

Veoma vredna zbirka predmeta stručno se obrađuje, konzervira i restaurira. Uporedo, radi se na osposobljavanju prostora u zgradi  Narodnog muzeja kako bi se projekat pod nazivom “Poljoprivredni muzej u Zrenjaninu” realizovao u narednih godinu dana. O ovom projektu razgovarali smo sa Aleksandrom Đukić, kustosom etnologom zrenjaninskog muzeja.

Projekat „Poljoprivredni muzej u Zrenjaninu“ pisan je 2010. godine kada je Narodni muzej Zrenjanin (nosilac projekta) prepoznao značaj kolekcije poljoprivrednih mašina i alatki koje su se tada nalazile u vlasništvu porodice Malbaški. Radi procene vrednosti pomenute kolekcije oformljena je Komisija koja je, u konsultaciji sa stručnjacima specijalizovanih muzejskih ustanova iz Velike Britanije i Nemačke, zaključila da se radi o izuzetno vrednim i raritetnim primercima koji gotovo u kontinuitetu prate razvoj poljoprivrede i zanatstva u srednjem Banatu. S obzirom na to da poljoprivreda predstavlja najvažniju privrednu delatnost ovog podneblja, jasno je da kolekcija o kojoj govorimo ima izuzetan kulturno-istorijski značaj.

Projekat je podržan i finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a njime su predviđeni otkup blizu pet stotina predmeta i uređenje objekta za muzejsku postavku.

-Najvredniji predmet otkupljene kolekcije je lokomobila konstruisana oko 1860. godine i još uvek u ispravnom stanju. Lokomobila je parna mašina koja je pokretala vršalice, mlinove, krupače i druge sprave jednostavnije konstrukcije. Porodica Malbaški je ovu mašinu otkupila nakon Drugog svetskog rata od zemljoradničke porodice koja ju je prethodno nabavila u Kaštelu, pa se pretpostavlja da je prvobitno pripadala jednoj od dve velike ečanske grofovske porodice.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Parna mašina

Pored lokomobile, veoma su vredni i veliki ručni krupač „Josef Anger patent Wien“ (1876), zatim vejalica „Karl Jung Timishoara“ (1903), veliki mlin sa valjcima „GSN Budapest“ (1910) i univerzalna vejalica „Kühne-Moson-Budapest“ (1905), kaže Aleksandra Đukić, kustos etnolog u Narodnom muzeju Zrenjanin.

Među otkupljenim predmetima se, osim kolekcije poljoprivrednih mašina i alatki, nalaze i oni koje možemo svrstati u zbirke domaće radinosti, stanovanja, odevanja, društvenog života i duhovne kulture. Deo tih predmeta je stručno obrađen, konzerviran i prezentovan u okviru izložbi „Narodni vez – tradicija kao inspiracija“, „Blago nama decama što smo taki mali – detinjstvo u tradicionalnoj porodici“ i „Zoomorfni ornament u tradicionalnoj kulturi Banata“, a neki su upotpunili stalnu postavku Etnološkog odeljenja zrenjaninskog muzeja.

-Stručna obrada predmeta se nastavlja, a u narednom periodu prioritet nam je uređenje prostora koji se nalazi u sklopu Narodnog muzeja Zrenjanin u kom će otkupljena kolekcija poljoprivrednih mašina i alatki postati dostupna javnosti u vidu stalne postavke. U planu je da projekat bude realizovan u narednih godinu dana, zaključila je Aleksandra Đukić.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh