I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Poljoprivredni muzej u Zrenjaninu u narednih godinu dana

Veoma vredna zbirka predmeta stručno se obrađuje, konzervira i restaurira. Uporedo, radi se na osposobljavanju prostora u zgradi  Narodnog muzeja kako bi se projekat pod nazivom “Poljoprivredni muzej u Zrenjaninu” realizovao u narednih godinu dana. O ovom projektu razgovarali smo sa Aleksandrom Đukić, kustosom etnologom zrenjaninskog muzeja.

Projekat „Poljoprivredni muzej u Zrenjaninu“ pisan je 2010. godine kada je Narodni muzej Zrenjanin (nosilac projekta) prepoznao značaj kolekcije poljoprivrednih mašina i alatki koje su se tada nalazile u vlasništvu porodice Malbaški. Radi procene vrednosti pomenute kolekcije oformljena je Komisija koja je, u konsultaciji sa stručnjacima specijalizovanih muzejskih ustanova iz Velike Britanije i Nemačke, zaključila da se radi o izuzetno vrednim i raritetnim primercima koji gotovo u kontinuitetu prate razvoj poljoprivrede i zanatstva u srednjem Banatu. S obzirom na to da poljoprivreda predstavlja najvažniju privrednu delatnost ovog podneblja, jasno je da kolekcija o kojoj govorimo ima izuzetan kulturno-istorijski značaj.

Projekat je podržan i finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a njime su predviđeni otkup blizu pet stotina predmeta i uređenje objekta za muzejsku postavku.

-Najvredniji predmet otkupljene kolekcije je lokomobila konstruisana oko 1860. godine i još uvek u ispravnom stanju. Lokomobila je parna mašina koja je pokretala vršalice, mlinove, krupače i druge sprave jednostavnije konstrukcije. Porodica Malbaški je ovu mašinu otkupila nakon Drugog svetskog rata od zemljoradničke porodice koja ju je prethodno nabavila u Kaštelu, pa se pretpostavlja da je prvobitno pripadala jednoj od dve velike ečanske grofovske porodice.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

Parna mašina

Pored lokomobile, veoma su vredni i veliki ručni krupač „Josef Anger patent Wien“ (1876), zatim vejalica „Karl Jung Timishoara“ (1903), veliki mlin sa valjcima „GSN Budapest“ (1910) i univerzalna vejalica „Kühne-Moson-Budapest“ (1905), kaže Aleksandra Đukić, kustos etnolog u Narodnom muzeju Zrenjanin.

Među otkupljenim predmetima se, osim kolekcije poljoprivrednih mašina i alatki, nalaze i oni koje možemo svrstati u zbirke domaće radinosti, stanovanja, odevanja, društvenog života i duhovne kulture. Deo tih predmeta je stručno obrađen, konzerviran i prezentovan u okviru izložbi „Narodni vez – tradicija kao inspiracija“, „Blago nama decama što smo taki mali – detinjstvo u tradicionalnoj porodici“ i „Zoomorfni ornament u tradicionalnoj kulturi Banata“, a neki su upotpunili stalnu postavku Etnološkog odeljenja zrenjaninskog muzeja.

-Stručna obrada predmeta se nastavlja, a u narednom periodu prioritet nam je uređenje prostora koji se nalazi u sklopu Narodnog muzeja Zrenjanin u kom će otkupljena kolekcija poljoprivrednih mašina i alatki postati dostupna javnosti u vidu stalne postavke. U planu je da projekat bude realizovan u narednih godinu dana, zaključila je Aleksandra Đukić.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh