I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Drugi pišu

Poljočuvari vraćeni u atare

Poljočuvarska služba u Zrenjaninu ponovo je počela da radi, tri meseca nakon što je rasformirana zbog manjka novca u gradskoj kasi. Pokazalo se da je ova služba veoma korisna jer je u poslednje vreme, kako je nije bilo, broj šumskih i krađa u njivama drastično porastao.
njiva
Zato je lokalna samouprava odlučila da opet okupi poljočuvare i vrati ih u atare Zrenjanina i okolnih sela.

-Stanje u atarima i na njivama je u poslednja tri meseca bilo više nego haotično. Na sreću građana i poljoprivrednika, a na nesreću lopova, služba je startovala sa radom i ohrabruje vest da je za njen rad izdvojeno daleko više sredstava. Kupićemo nove uniforme i svu dodatnu opremu. Vozila su spremna i u ovom trenutku naš vozni park broji šest džipova „lada niva“. Nadamo se da ćemo ih uskoro obezbediti još – kaže za „Dnevnik“ koordinator Poljočuvarske službe Branislav Lazić i najavljuje da će plate za tridesetak poljočuvara, koliko ih je angažovano, biti redovne.

Novina je to što će pripadnicima ove službe biti poveren i deo poslova oko protivgradne zaštite tako da će poljočuvari, ubuduće, voditi računa i o usevima, ispljujući rakete u gradonosne oblake. Lazić veli da ovi ljudi, faktički, rade 24 sata dnevno i nemaju radno vreme.

-Dogovoreno je da u narednom periodu svaki poljočuvar ujutro dođe u prostorije mesne zajednice da bi dobio smernice za rad. To znači da će i mesne zajednice jednim delom učestvovati u njihovim aktivnostima – objašnjava Lazić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Naš sagovornik ukazuje na to da se i ovog puta mora povesti računa o bezbedosti poljočuvara. Jer, u prethodnom periodu lopovi su na njih fizički nasrtali u Ečki, Melncima i drugim selima.

Dobro je što imamo odličnu saradnju sa Policijskom upravom u Zrenjaninu i njenim načelnikom Bojanom Markovićem, tako da policija uvek pomaže našim poljočuvarima kada je to potrebno – ističe Lazić.

Poljočuvarska služba u Zrenjaninu je osnovana pre šest godina jer su se poljoprivrednici iz ovog dela Banata žalili na veliku štetu pričinjenu krađom kukurza i drugih useva, kao i drva. Lopovi su, takođe, uništavali sisteme za navodnjavanje i protivgradne sisteme i krali iz seoskih zgrada. Po tvrdnjama Lazića, poljočuvari su uspeli da prepolove broj krađa u atarima, a prethodnih godina podneli su nekoliko stotina prekršajnih prijava protiv kradljivaca i osoba koje su nanosile štetu na tuđim poljoprivrednim usevima.

Izvor: Dnevnik.rs/Ž.Balaban  Foto: Kurir-info.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh