I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Najnovije vesti

Polivanje devojaka vodom u Mužlji na „Vodeni ponedeljak“

Čuvajući i negujući tradiciju Mađara, članovi Udruženja kuvara amatera i negovatelja starih običaja, danas, na Vodeni ponedeljak koji simbolizuje vaskrs, novi život, proleće, začeće i radost, organizovali su polivanje devojaka vodom u parku ispred zgrade mesne zajednice. 

polivanje-devojaka-vodom

Momci „polivači2 na ovaj dan posećuju kuće devojaka da bi ih polili vodom, poželevši im tako sreću, da im sve u toku godine teče kao voda, i da im se ispune sve želje. Nakon polivanja, devojke ih daruju crvenim i šarenim jajima, pićem, kolačima ili cvećem.

Pozdravljajući prisutne Edvard Zonai predsednik Udruženja je istakao da su „ovom manifestacijom želeli da ožive tradiciju, koju su naši preci vekovima čuvali i da negujući ove vrednosti žele da nauče mlade običajima, koji se prenose sa kolena na koleno, jer će jedino tako jedna zajednica imati budućnost“.

PerSu marketi

Uz pratnju orkestra Udruženja, momci polivači su otpevali i odrecitovali nekoliko prigodnih pesama, nakon čega su, na veliko oduševljenje svih prisutnih, devojke poprskali parfemima i polili ih vodom, a one su ih darovale jajima i cvećem.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

polivanje-devojaka-vodom1

Stariji meštani su dodali, da su polivači nekada bili malo više „suroviji“ i nisu se ustručavali da ih poliju sa punim kofama hladne vode. Današnja omladina se malo „modernizovala“ i pored nekoliko flaša vode sve više koriste parfeme.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh