I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Pokretnim mamografom do sada pregledano 1.700 žena, kod 14 potvrđen rak dojke

Za četiri meseca koliko pokretni mamograf obilazi vojvođanska sela, pregledano je 1.700 žena a kod 14 je potvrđen rak dojke. Od ukupnog broja pregledanih žena, njih 75 odsto izjavilo je da nikada ranije nisu bile na ovoj vrsti pregleda čija je osnovna svrha otkrivanje raka dojke u najranijem stadijumu kada ga ni pacijentkinja ni lekar ne mogu uočiti ili napipati.

Kombi sa pokretnim mamografom koji obilazi vojvođanska sela

Pokretni mamograf se trenutno nalazi u opštini Odžaci. Od 25. novembra planirano je da bude smešten u Prigrevici, odnosno u opštini Apatin. Zbog velikog interesovanja, pokretni mamograf ne napušta naselja dok sve žene koje žele da obave pregled mamografijom to ne učine. Posle Apatina, pokretni mamograf, sledeće godine ide u opštine Plandište, Alibunar, Žitište, Sečanj i Novu Crnju.

– Projekat „Prva mamografija“ realizuje se u koordinaciji sa domovima zdravlja, tako što zdravstveni radnici prvo pozivaju žene na predavanje koje organizuju. Na njima ih informišu o značaju mamografije, kao i o obavezi koju imaju prema svom zdravlju i rizicima od bolesti, a nakon toga se prijavljuju za preglede. Takođe, osim predavanja, u svakoj opštini se mesec dana pred dolazak pokretnog mamografa žene mogu informisati putem sredstava javnog informisanja, a u lokalnom domu zdravlja i na važnim mestima biće istaknuti plakati sa konkretnim informacijama, kažu za portal I love Zrenjanin u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo.

Fordomanija

JOŠ JEDAN POKRETNI MAMOGRAF ZA VOJVOĐANKE

Zbog nedostupnosti mamografije, prevashodno u vojvođanskim ruralnim područjima, Pokrajinska vlada je izdvojila 25 miliona dinara i ove godine kupila prvi pokretni pokretni mamograf. Cilj projekta je bio da se najpre ženama u seoskim sredinama omogući besplatno snimanje pokretnim mamografom, bez uputa i bez zdravstvene knjižice. Mamograf je tokom leta počeo da obilazi vojvođanska sela, a planirano je da obiđe ukupno 11 opština u Vojvodini. Kampanju „Prva mamografija“ prati slogan „Bori se kao žena“.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Pokrajinska vlada je za sledeću godinu predvidela kupovinu još jednog pokretnog mamografa, s ciljem da se što većem broju žena koje imaju preko 40 godina omogući ovaj važan dijagnostički pregled.

Foto: Pokrajinska vlada

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh