I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Dobre Vesti našeg grada

Pokrenuta inicijativa za podizanje spomen-klupe Todoru Manojloviću

Tokom jučerašnje tradicionalne dodele nagrade Fonda „Todor Manojlović“, zamenik gradonačelnika Saša Santovac saopštio je okupljenima da pokreće inicijativu za podizanje spomen-klupe posvećene književniku i dramskom piscu Todoru Manojloviću.

Santovac je podsetio da Manojlović ima svoju ulicu u Zrenjaninu, spomen-sobu u Narodnom muzeju, ali da veliki stvaralac zaslužuje i javno spomen-obeležje.

todor-manojlovic1Spomen soba Todora Manojlovića u Narodnom muzeju

Neke od lokacija koje se navode kao moguće za postavljanje spomen-klupe jesu plato ispred biblioteke, renovirani Trg slobode ili ulica Kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

todor-manojlovicO TODORU MANOJLOVIĆU

Todor Manojlović je rođen 17. februara 1883. godine u tadašnjem Velikom Bečkereku. Književnik, književni i likovni kritičar i teoretičar, i dramski pisac koji je svojom prvom dramom „Centrifugalni igrač“ (1930. godine) postavio temelje moderne srpske drame. Jedan je od najvećih evropejaca srpske moderne kulture.

Završio je Filozofski fakultet – odsek istorije umetnosti u Bazelu 1914. godine. Prvi svetski rat ga je zatekao u Italiji. Godine 1916. odlazi na Krf kao dobrovoljac, sarađuje u Srpskim novinama i Zabavniku. Od 1920. do 1924. godine bio je sekretar Opere, zatim bibliotekar Senata i profesor beogradske Umetničke akademije. Sarađivao je sa mnogim književnim listovima i časopisima, uz veoma zapaženu prevodilačku aktivnost.

Odlikovan je, između ostalih nagrada, Palmom Francuske akademije. Napisao je veliki broj pesama, eseja, članaka i kritika koje su obuhvatile sve oblasti umetničkog stvaralaštva. Od drama se izdvajaju: „Centrifugalni igrač“, Katinkini snovi, Nahod Simeon, Opčinjeni kralj, San zimske noći, Comedia dell arte.

Između dva svetska rata intenzivno je pisao likovne kritike. Sudovi koje je u ovim tekstovima izrekao, povodom izložbi najznačajnijih jugoslovenskih slikara, poslužili su za današnju periodizaciju u likovnoj umetnosti 20. veka. Likovne kritike Todora Manojlovića objavljene su u redakciji Jasne Jovanov, u izdanju Gradske biblioteke Zrenjanin.

Umro je 27. marta 1968. godine u Zrenjaninu.

Izvor: I love Zrenjanin, Wikipedia    Foto: riznicasrpska.net

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh