I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Pokrajinski sekretarijat potvrdio – propusti u Poljoprivrednoj školi u slučaju zlostavljanja učenika

Mesec i po dana nakon što je Više javno tužilaštvo u javnost iznelo informaciju o slučaju vršnjačkog nasilja u srednjoj Poljoprivrednoj školi koji se završio hapšenjem četvoro maloletnih lica i ispisivanjem iz škole učenika koji je bio žrtva, pojavili su se navodi da škola i direktor nisu preduzeli odgovarajuće mere.

Podsećamo, Više javno tužilaštvo krajem januara podnelo je zahtev za pokretanje pripremnog postupka prema četiri maloletna lica zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršila krivično delo nasilničko ponašanje, tako što su od početka septembra 2018. godine pa sve do 21.01.2019. godine bili vinovnici vršnjačkog nasilja. „Oni su po prethodnom dogovoru, grubim vređanjem i vršenjem nasilja prema maloletnom oštećenom, u grupi, značajnije ugrozili spokojstvo učenika njihovog odeljenja iste škole, kao i maloletnog oštećenog, pri čemu mu je nanesena laka telesna povreda, na taj način što su ga kontinuirano vređali i zadavali mu udarce pesnicama u predelu tela. Osim toga, oni su nagovarali i ostale učenike njihovog odeljenja da vrše nasilje nad njim, zbog čega je maloletni oštećeni, ne mogavši više da izdrži takav stepen maltretiranja i zlostavljanja, 21.01.2019. godine prestao da odlazi u školu, da bi se 25.01.2019. godine ispisao iz srednje škole“, navelo je tada Više javno tužilaštvo, a učenicima koji su vršili nasilje, određen je pritvor.

Potvrdu o tome da li je bilo propusta, odnosno da li je škola adekvatno zaštitila učenika – žrtvu nasilja, pitali smo Sektor za obrazovanje Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

PerSu marketi

– Gradske prosvetne inspektorke Grada Zrenjanina izvršile su vanredni i kontrolni inspekcijski nadzor u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Zrenjaninu i sačinile zapisnike tokom inspekcijskog nadzora. Utvrđeno je da ustanova ne sprovodi mere za bezbednost i zaštitu učenika, da direktor neblagovremeno preduzima odgovarajuće mere u slučajevima povrede zabrana iz člana 110-113. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, da ometa rad organa upravljanja nepotpunim i neblagovremenim obaveštavanjem, te da ne postupa po merama nadležnog organa za otklanjanje utvrđenih nedostataka i nepravilnosti kako je članom 126. stav 3. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano – da direktor ustanove čije je sedište na teritoriji APV, za svoj rad odgovara ministru, nadležnom organu autonomne pokrajine i organu upravljanja, a članom 15. stav 1. tačka 6. Zakona o prosvetnoj inspekciji propisano da prosvetni inspektor obaveštava drugi organ ako postoje razlozi za preduzimanje mera za koje je taj organ nadležan. G radske prosvetne inspektorke obavestile su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da su se stekli uslovi u smislu postupanja ministarstva po članu 128. stav 3. i 7. tačke 4), 5), 9) i 12) Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, saopšteno je iz pokrajinskog sekretarijata.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Direktorka škole, Milica Damjanović Tomin, za portal I love Zrenjanin nije želela da komentariše ceo slučaj.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh