I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Poklon od srca, satkan od uspomena

Gospođu Snežanku Jeramazović za Belo Blato vežu lepe uspomene.

Davno, dok je još radila kao trgovkinja, upoznala je dobre ljude iz tog sela. Uvek dobronamerni, komunikativni i spremni da pomognu, već tada su joj prirasli za srce. Jedan događaj posebno joj je bio važan. Njena ćerka, tada desetogodišnja devojčica, poboljevala je i bila je slabašno dete. Vodila je ona nju  kod lekara ali neke konkretne dijagnoze i nije bilo. Već je pomalo počela  da gubi nadu u oporavak svog deteta. Jednog dana, dok je bila u šetnji sa slabašnim detetom, srela je svog starijeg kolegu, poznatog trgovca iz Belog Blata, Uzon Stojana. Reč po reč, i dođoše do suštine problema. Stojan, vispren i dobronameran, odmah je predložio mladoj majci da dovede svoje dete u selo. Nedugo zatim ustupio joj je svoju kuću s obzirom na to da je zbog posla bio u fazi preseljenja u drugi grad.

Devojčica je u Belom Blatu provela dva meseca, i po rečima majke, kao da se preporodila. Da li je u pitanju promena sredine i povoljni mikroklimatski uslovi, malo drugačija ishrana, dobro i plemenito okruženje, ili sve to zajedno, nije sigurna? Šta god da je, njena ćerka je ozdravila u beloblatskoj sredini. Dan danas, na pomen imena tog mesta naviru emocije, svakako i po koja suza.

Fordomanija

Ovih dana gospođa Snežanka srela je takođe jednog interesantnog gospodina, koji je poreklom iz Belog Blata. To je poznati kolekcionar starina, Sarvak Ferenc, dobročinitelj i vrsni zanatlija. Njegova kolekcija raznih upotrebnih predmeta, oruđa i umetničkih dela, seže u daleku prošlost. Neki, koji su sve to videli, čak tvrde da je Sarvakova kolekcija „jača“ od mnogih muzejskih legata i postavki. To svakako zavređuje pažnju. I takav čovek, sakupljač i humanista, povezao je ponovo Snežanku sa Belim Blatom.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Razgledajući neke predmete na zrenjaninskoj pijaci sreo je gospođu Snežanku, koja je prodavala nešto od odevnih stvari. Posle nekoliko razmenjenih rečenica shvatili su da ih vežu zajedničke uspomene za Belo Blato. I odmah je pao dogovor. Snežanka je insistirala da Sarvak odnese u Belo Blato jednu interesantnu kolekciju odevnih kombinacija. To su u stvari verne kopije nekadašnjih odevnih  predmeta sa takozvanog „švapskog kulturnog prostora“.

Neobičnih boja i dizajna, urađene u sadašnjoj konfekcijskoj tehnici, dobro će doći mesnom Klubu žena za razne manifestacije, kao prateći i dopunski elementi. Čak mogu poslužiti i glumačkim trupama za određene tematsko-pozorišne predstave.

Ako je verovati onoj sentenci da se dobro vraća dobrim, neka i ovaj mali – veliki pokon Belom Blatu bude samo potvrda te konstatacije. Hvala gospođi Snežanki što nas čuva u lepoj uspomeni, i gospodinu Ferencu na usmerenoj energiji i donetom poklonu, i to ne prvi put, za naše selo.

Piše: Milan Nedeljkov

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh