I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Pokaznom vežbom u kasarni „Svetozar Marković Toza“ obeležen Svetski dan civilne zaštite

Povodom 1. marta, Međunarodnog dana Civilne zaštite u Kasarni „Narodni heroj Svetozar Marković Toza“ u Zrenjaninu, pripadnici Komande za razvoj Banatske brigade organizovali su pokaznu vežbu gašenja požara u saradnji sa Vatrogasno-spasilačkim bataljonom i Crvenim krstom Zrenjanina.

Vežbi su prisustvovali komandanti okružnog i gradskog Štaba za vanrende situacije Snežana Vučurević i Simo Salapura, predstavnici Sektora za vanredne situacije i Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina.

Cilj vežbe je bio da se prikaže način reagovanja pripadnika Komande za razvoj Banatske brigade u slučaju požara koji se dogodio nakon radnog vremena i postupci koji se tom prilikom primenjuju. Ovom prilikom je prikazana i saradnja sa pripadnicima Vatrogasno spasilačkog bataljona u gašenju razbuktalog požara i pripadnika Crvenog krsta u zbrinjavanju povređenih. Vežbom je pokazan i  značaj ovih službi čije je koordinisano delovanje neophodno u slučaju nesreća i katastrofa.

PerSu marketi

– 1. mart kao Međunarodni Dan civilne zaštite obeležava se upravo sa ciljem da se ukaže na značaj i ulogu civilne zaštite u svim situacijama kada je to neophodno. Republika Srbija poslednjih godina ulaže značajna sredstva u jačanje civilne zaštite kao najšireg organizovanog odgovora na opasnosti koje prete ljudskim životima, materijalnim dobrima i životnoj sredini. Nesreće i katastrofe se mogu desiti bilo kad i bilo gde i zato je važno da imamo što više obučenih ljudi spremnih za pravovremeno i efikasno delovanje u takvim situacijama – izjavila je Snežana Vučurević načelnica Srednjebanatskog upravnog okruga.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Crveni krst je jedan od subjekata koji učestvuje u integrisanoj zaštiti. Konkretno Crveni krst Zrenjanin ima obučenu i organizovanu okružnu jedinicu sastavljenu od 32 obučenih volontera iz raznih oblasti. Velika iskustva stečena su u raznim situacijma poput poplava i požara, a tokom perioda pandemije prisutni smo u raznim vidovima pomoći. Trenutno naši volenteri asistiraju i pružaju podršku zdravstvenim radnicima na vakcinalnim punktovima – kaže Aleksandra Tanasijević sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin.

U okviru programa obeležavanja Dana Civilne zaštite organizovano je i predavanje na temu „Mediji u vanrednim situacijama“ o čemu je govorio Mile Novaković, profesor odbrane i zaštite i oficir u rezervnom sastavu Banatske brigade. Ovom prilikom on je podsetio na mnogobrojne intervencije u kriznim sitaucijama u kojima su delovale ove službe.

Međunarodni Dan civilne zaštite ustanovljen je na Generalnoj skupštini 1990. godine od strane Međunarodne organizacije za civilnu odbranu koja promoviše rad službi civilne zaštite širom sveta i ukazuje na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti u zajedničkoj borbi.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh