I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Pojačana kontrola zbog afričke kuge svinja

Afrička kuga svinja pojavila se početkom februara u temišvarskoj regiji, na oko 40 kilometara od granice sa Srbijom. Ovakva situacija zahteva pojačanu aktivnost i opreznost uputstva su izdata kako lovcima tako i drugim subjektima kada je u pitanju ponašanje u vezi sa pojavom bolesti.

djordje janku

Đorđe Janku

Afrička kuga svinja, iako isključivo bolest domaćih i divljih svinja, veoma je opasna i može u vrlo kratkom vremenskom periodu da uništi kompletan svinjski fond u jednoj zemlji.

– Radi se o izuzetno opasnoj bolesti kod koje ne postoji ni lečenje, ni vakcinacija i izuzetno je teška za kontrolu i suzbijanje. Za razliku od Mađarske, gde je registrovan jedan slučaj i bolest je odmah zaustavljena na tom nivou, u Rumuniji je bolest uzela toliko maha da je cela zemlja zahvaćena. Najbitnije u celoj priči je da se bolest brzo dijagnostivikuje i preduzmu adekvatne mere kako se ne bi širila. Zbog toga je neophodno da se uključe kompletno lokalne samouprave, lovačka udruženja, veterinarske službe, proizvođači svima i svi koji imaju bilo kakav kontakt sa domaćim i divljim svinjama – izjavio je Đorđe Janku, epizootiolog Specijalističkog veterinarskog instituta u Zrenjaninu.

Fordomanija

Mera praćenja svinja duž granične linije započete su pre više od godinu dana kada je prvi put dijagnostifikovana bolest u Rumuniji.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Radi se monitoring na klasičnu i afričku kugu svinja i organi svih odstreljenih divljih svinja se šalju na dijagnostiku. Više puta su održavani sastanci sa lovačkim udruženjima, a ukazano im je da posebno obrate pažnju na uginule divlje svinje koje bi bile prvi znak da se nešto dešava u lovištima. Postoje neki nagoveštaji da će se u pojedinim oblastima raditi pojačan odstrel divljih svinja – dodao je Đorđe Janku.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh