I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Podsticanje starijih i sugrađana sa hendikepom na kreativno izražavanje

Narodni muzej Zrenjanin pokrenuo je u septembru projekat „Umetnošću protiv granica“ sa ciljem da se stara lica, osobe sa invaliditetom, i ostale socijalno marginalizovane grupe, kreativno izražavaju kroz radionice. Za partnera u ovom projektu uzet je zrenjaninski Gerontološki centar.

-Cilj radionice nije samo delo, već proces njegovog nastanka, odnosno, kreativan rad. Važan segment programa predstavlja izrada taktilnih predmeta koje mogu da “čitaju” slepe i slabovide osobe, istakla je vršilac dužnosti direktora Gerontološkog centra Zrenjanin, Tanja Živanov.

PerSu marketi

Autorka projekta je Ksenija Mihić, kustoskinja Narodnog muzeja, a šest predviđenih radionica, koje se bave različitim tematikama i koriste različite materijale, vodi mr Milan Grahovac.

-Ovo je četvrta po redu radionica na kojoj su tema materijali, i na kojima će se raditi ljudski lik. Učesnici imaju dosta smisla za vizuelno izražavanje, i dozvoljavamo im da se izražavaju neslikarskim materijalima. U grupi od 10 ljudi, svi su različiti, i svako rešava zadatke različito. Moj zadatak na svakoj radionici je da ih verbalnim putem uputim u temu, koju će oni vizuelno realizovati. Razdelimo predviđeni materijal, a zatim ih podstaknem da samostalno iznesu rešenje. Na poslednjoj radionici razgovaraćemo o estetskim i umetničkim rešenjima koja su doneta tokom radionica, izjavio je akademski slikar i kustos narodnog muzeja mr Milan Grahovac.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Projekat „Umetnošću protiv granica“ trajaće do decembra ove godine kada će biti i organizovana izložba radova nastalih u okviru održanih radionica.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh