I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Proširena lista kriterijuma za ostvarivanje prava na finansijsku podršku za vantelesnu oplodnju

Zrenjanin je među prvim gradovima u Srbiji koji je prepoznao problem steriliteta. Već šestu godinu parovi koji ne mogu da se ostvare kao roditelji mogu da računaju na finansijsku podršku grada za vantelesnu oplodnju. Iz godine u godinu proširuju se kriterijumi koji propisuju ko sve ima pravo na biomedicinski potpomognutu oplodnju uz podršku iz gradskog budžeta. Od 2019. godine gotovo da neće biti para koji ne može da se uključi u program koji podržava grad Zrenjanin. O tome ko sve ima pravo na finansijsku pomoć grada u postupku vantelesne oplodnje i kako se ona ostvaruje razgovarali smo sa Jelenom Dragić, načelnicom Odeljenja za društvene delatnosti.

Grad Zrenjanin podržava vantelesnu oplodnju od 2014. godine. Među prvim je gradovima koji je granicu za žene koje ulaze u ovaj postupak, podigao na 45 godina.

“Od ove godine u Kraljevu je ta granica pomerena na 50 godina, ali mi za sada ne planiramo da je podižemo. Struka kaže da je 45 godina neka granica u kojoj je bezbedno biti u drugom stanju. I kada je reč o zdravlju žene i kvalitetu jajnih ćelija i zdravlju ploda. U jednom trenutku je i naših 45 godina bilo diskutabilno. Podsetiću da je država postavila granicu na 42 godine. Studije na evropskom i svetskom nivou su pokazale da je optimalno vreme za trudnoću do 45 godine“, kaže Jelena Dragić, načelnik Odeljenja za društvene delatnosti u Zrenjaninu.

PerSu marketi

„Finansijska podrška grada za vantelesnu oplodnju kako bismo imali što više malih sugrađana“

U poslednjih šest godina, Zrenjanin je svake godine menjao pravilnik kojim se utvrđuje pravo na finansijsku podršku grada za vantelesnu oplodnju. Na taj način često je podsticao i druge lokalne samouprave, ali i samu državu da proširuju kriterijume kako bi što više parova moglo da se uključi u proces BMPO.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Pravilnik o kriterijumima za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za unutartelesnu i vantelesnu oplodnju se donosi svake godine. Svaka godina je do sada nosila neki svoj izazov i pomeranje granica. Gradu Zrenjaninu je u cilju da imamo što više naših malih sugrađana. Želimo da izađemo u susret svim našim građanima. Do pomeranja i proširivanja granica je dolazilo, jer u početku nismo mogli da predvidimo sve okolnosti zbog kojih parovi ne mogu da se ostvare kao roditelji. Kako su nam se ljudi javljali i kako smo sagledavali njihove probleme, tako smo i mi iz godine u godinu otvarali mogućnost da što više parova može da se uključi u program BMPO, a uz podršku grada“, objašnjava naša sagovornica.

„Jedan od prvih kriterijuma koji par treba da ispuni da bi aplicirao kod grada, jeste da je bar jedan od bračnih partnera državljanin Republike Srbije. Oba partnera moraju da imaju prebivalište u Zrenjaninu minimum godinu dana. U praksi se dešava da naši sugrađani imaju bračne ili vanbračne partnere sa državljanstvom neke druge države, a da oni stvarno žive u Zrenjaninu. Znamo da je za dobijanje državljanstva potrebno da prođe određeno vreme. Da partneri koji žele da se ostvare kao roditelji ne bi gubili vreme dok čekaju državljanstvo, mi smo promenili ovaj kriterijum. Tako sada ne moraju oba partenra da budu državljani Republike Srbije, već je dovoljno da samo jedan ima naše državljanstvo. Uslov za finansijsku podršku grada za BMPO jeste i da par ne ispunjava uslove koji su propisani pravilnikom RFZO“, kaže Dragić.

Ko sve može da aplicira kod grada za vantelesnu oplodnju?

Pravilnikom koji važi za 2019. godinu je predviđeno da skoro svi koji imaju problem sa dobijanjem potomstva, mogu da konkurišu kod grada za finansijsku podršku u postupku vantelesne oplodnje.

„Grad Zrenjanin je prvi grad koji je prepoznao problem muškog steriliteta. Pa tako, parovi u kojima muškarac nema svoje potomstvo, bez obzira da li žena sa kojom je u bračnoj ili vanbračnoj zajednici ima svoju decu iz prethodne veze ili braka, mogu da konkurišu za finansijsku podršku za BMPO. Bitno je da muškarac nema dece. I tu prepoznajemo potrebu da se muškarac ostvari kao roditelj“, objašnjava naša sagovornica.

„Ovo pravo imaju i žene kod kojih je utvrđen sekundarni sterilitet. Reč je o ženama koje imaju dece, ali nemaju uslova da prirodnim putem dobiju drugo tj. treće dete. Mi ne ulazimo u razlog zbog kojeg je došlo do sekundarnog steriliteta. Do sada je sekundarni sterilitet bio prepoznat samo kod žena koje su imale jedno, a želele su da dobiju i drugo dete. Sada mogu da konkurišu i one koje imaju dvoje, a žele i treće dete. Grad je prepoznao da su prvo i drugo dete prosta reprodukcija. Natalitet kreće od trećeg deteta“, dodaje Dragić.

Grad pruža podršku za vantelesnu oplodnju i za treće, ili čak četvrto i peto dete

„Parovi koji imaju jedno ili dvoje dece, ali nemaju uslova da prirodnim putem dobiju drugo, odnosno treće dete, bez obzira kod kog partnera je utvrđen sterilitet i da li su prethodne trudnoće bile iz prirodne ili BMPO, mogu da konkurišu kod grada. Tu se razlikujemo od republike. Republika podržava kada je prvi ili drugi pokušaj vantelesne oplodnje uspeo, pa onda, ako nisu iskoristili sva tri pokušaja, imaju pravo na drugi tj. treći pokušaj. Znači, kod njih je uslov da je dete dobijeno iz BMPO. Mi to ne uslovljavamo“, objašnjava naša sagovornica.

„Pravo na finansijsku podršku grada imaju i parovi koji su prvom višestrukom trudnoćom dobili blizance ili trojke. Bez obzira da li je do toga došlo prirodno ili vantelesnom oplodnjom. Ukoliko do druge trudnoće ne može da dođe bez BMPO grad će tu drugu trudnoću pomoći finansijski. Znači, ako je neko dobio trojke i ako želi još dece može to da ostvari. Mislim da su sada apsolutno pokrivene sve moguće životne situacije u kojima parovi mogu da se nađu. Podržavamo rođenje prvog, drugog, trećeg i svakog narednog deteta u slučaj da je prva trudnoća bila višestruka. Pozivamo sve naše sugrađane da nam se obrate“, kaže Dragić.

Parovi mogu da računaju na 200.000 dinara za BMPO od grada

Iz gradskog budžeta se za vantelesnu oplodnju svake godine opredeljuje isti iznos sredstava.

„Reč je o novcu koji je dovoljan za 10 parova. Međutim, ukoliko imamo više podnetih zahteva, grad Zrenjanin izlazi u susret i onda se rebalansom povećavaju sredstva za vantelesnu oplodnju. Parovi mogu da biraju u kojoj će klinici raditi vantelesnu oplodnju. Mi smo stanovišta da je stres jedan od ključnih faktora za uspeh BMPO. Smatrali smo da žena treba da se obraća lekaru u kojeg ima najviše poverenja. Zato smo od samog starta omogućili ženama da biraju klinike na kojima će raditi vantelesnu oplodnju. Da idu tamo gde se najprijatnije osećaju i gde je nivo stresa, koji uvek postoji, najminimalniji. Cene postupka BMPO se rezlikuju od klinike do klinike. Odlučili smo da novac bude jednako raspoređen, tako da svaki par može da računa na 200.000 dinara od grada. U slučaju da je postupak skuplji, ostatak troškova snosi sam par“, objašnjava naša sagovornica.

„Sredstva se transferišu klinikama na osnovu predračuna. Grad Zrenjanin ne uslovljava klinike i parove u kom roku postupak mora da se obavi. To je razumevanje za psihičko i fizičko stanje žene. S druge strane poštujemo mišljenje struke. Nama je cilj da se postupak izvrši u najoptimalnijem trenutku za ženu, kada postoji najveća šansa da vantelesna oplodnja uspe. Parovi, takođe, nemaju obavezu da nas izveste o ishodu BMPO. To je poštovanje intime para. Ovo je jako važno, pogotovo, kod parova kod kojih vantelesna oplodnja nije uspela. Parovi imaju slobodu da nas, ako žele, izveste o tome. Novac koji grad daje kao podršku BMPO se pravda kada nam klinike pošalju fakturu da je postupak obavljen. Na taj način znamo da su sredstva namenski utrošena“, zaključuje na kraju razgovora Jelena Dragić.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh