I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Počuč: „Staklene iskre“ Janje Pađen primer su umetničkog zanata koji zaslužuje podršku

„Staklene iskre“, umetnička radionica Zrenjaninke Janje Pađen, dobila je podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, koji  svake godine opredeljuje sredstva za podršku starim umetničkim zanatima. Tim povodom, radionicu je juče posetio zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Pavle Počuč. 

U ne prevelikom, ali beskrajno oplemenjujućem, gotovo bajkovitom kutku Janjine kuće, stanuju istančanost, mašta, kreativnost, upornost, originalnost i neumoran rad. To je radionica „Staklene iskre“ u kojoj Janja Pađen stvara magiju. Neskriveno oduševljenje ovim, gotovo nestvarnim ambijentom, svakako je snažan pokazatelj da su sredstva i podrška opredeljena „Staklenim iskrama“  stigla u prave ruke.

PerSu marketi

Poseta Pavla Počuča, zamenika pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, nije predstavljala samo puko odmeravanje efekata pružene podrške, već mnogo više prijateljsko – poslovni razgovor. Tokom ove posete isplanirano je niz zajedničkih aktivnosti kojima bio se zanatlije snažnije povezale sa javnim sektorom, Pokrajinskom vladom, u cilju rešavanja i prevazilaženja prepreka na koji nailaze u radu.

„Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam svake godine opredeljuje sredstva za afirmaciju i podršku starim, umetničkim zanatima. Ova sredstva se dodeljuju za nabavku repromaterijala, mašina i opreme. Lično sam se uverio da su sredsva namenjena radionici Janji Pađen zaista stigla u prave ruke. U narednom periodu isplanirali smo niz zajedničkih sastanaka tokom kojih bismo u hodu rešavali određene probleme i zajednički afirmisali stare i umetničke zanate. Problema uvek ima, ali bitno je da sa naše strane postoji iskrena želja i dobra namera da se oni prevaziđu.“, rekao je prilikom posete Pavle Počuč.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Najveći problem trenutno, Janja ima sa plasmanom svojih proizvoda, pre svega na strano tržište. Ona nije govorila samo u svoje, već i u ime svih zanatlija koji imaju registrovane firme.

„Najveći problem je preskupa poštarina slanja proizvoda. Postoji ETSY – najveći međunarodni sajt za prodaju rukotvorina koji puno nas koristi. Problem je, što ako želimo da svoje proizvode plasiramo kao registrovane zanatlije, poštarina je nerealno skupa. Drugo, moja želja je da svoje umeće prenosim na druge, na decu, sve koji imaju želju i afiniteta prema ovakvoj vrsti stvaralaštva. Nije problem, to sam i do sada radila, da držim radionice za decu na otvorenom. Ipak, mnogo bi lepše bilokada bismo svi mi koji se bavimo rukotvorinama imali prostor u kom bismo držali radionice i u kom bismo te svoje rukotvorine izložili.“, objašnjava Janja Pađen.

Svakako da ćemo u narednom periodu razmatrati mogućnost otvaranja jednog prodajnog objekta u kom bi zanatlije, preduzetnici i uopšte stvaraoci poput Janje imali mogućnost da svoje proizvode izlože. Zajednička nam je želja da to bude na jednoj atraktivnoj, prometnoj lokaciji u centru Zrenjanina. Koliko već sutra, krenućemo i u realizaciju ovih planova, a u tome očekujemo naravno razumevanje i podršku gradskih vlasti, zaključio je Počuč.

Ovakvim potezom rešio bi se još jedan veliki problem sa kojim se, u plasiranju svojih proizvoda susreću preduzetnici, a odnosi se na preskupe zakupnine tezgi. On nije prisutan samo u Zrenjaninu, već gotovo u svim gradovima u Srbiji.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh