I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Počinje upis đaka prvaka u osnovne škole

Upis đaka u prvi razred osnovne škole počinje danas i trajaće do 31. maja.

Novina od ove godine je da roditelji neće morati da nose na upis izvod iz matične knjige rođenih, državljanstvo, potvrdu o prebivalištu, već će to škole pribavljati elektronski.

Ministar prosvete Mladen Šarčević saopštio je nedavno da je roditeljima ostalo da na upis prvaka donesu samo lekarsko uverenje, jer to ne može niko drugi da obezbedi.

„Sve drugo dokumenta – izvod iz matične knjige rođenih, prebivalište… elektronski se nabavlja. Za to je obučeno dosta ljudi, direktori imaju uputstva, imaju i kol centar gde će se javiti ako im nešto bude nejasno“, rekao je Šarčević.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

U prvi razred ove godine upisuju se deca koja su rođena od 1. marta 2012. do 28. februara 2013. godine.

U ponedeljak, 1. aprila, počinje upis budućih prvaka u osnovne škole  i na teritoriji AP Vojvodine.

Na osnovu podataka o deci koja pohađaju obavezni pripremni predškolski program, kojima raspolaže Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, očekuje se da će se u 2019/2020. školskoj godini, u prvi razred osnovne škole upisati oko 16.690 učenika, što je – u poređenju s prethodnom školskom godinom – manje za 1,29 odsto.

U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje do 1. septembra 2019. godine navršava najmanje šest i po godina, a najviše sedam i po godina, što znači da se u školskoj 2019/2020. upisuje generacija dece rođena od 1. marta 2012. godine do 28. februara 2013. godine.

U školu mogu da se upišu i deca koja do 1. septembra navršavaju šest godina, do šest i po godina, uz obaveznu proveru njihove spremnosti za polazak u školu, kao i deca starija od sedam i po godina, koja – zbog bolesti ili iz drugih razloga – nisu upisana u prvi razred.

Prilikom upisa potrebni su sledeći dokumenti: detetov izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o pohađanju predškolskog programa, dokaz o lekarskom pregledu deteta i dokaz o prebivalištu roditelja.

Škola je dužna da upiše svako dete s područja škole, a na zahtev roditelja – u skladu s prostornim i kadrovskim mogućnostima – i dete s područja druge škole.

Upis budućih prvaka traje do 31. maja 2019. godine, a oni koji se ne upišu do tada, moći će to da urade do početka školske godine.

Sve vojvođanske škole spremne su za prijem prijava za upis prvaka.

izvor: www.puma.vojvodina.gov.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh