I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Odgovor na prigovore građana: „Počinje prečišćavanje gradskih jezera“

Poslednjih dana intenzivirane su aktivnosti na prečišćavanju dva od ukupno tri gradska jezera, i uređenju njihovih obala.

U preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ koje se stara o jezerima, kažu da su u toku prošlog meseca završeni adovi na zameni zatvarača koji sprečavaju oticanje vode iz jezera u Begej i sprečavaju dotok vode iz Begeja u jezera, a čija je zaptivna moć, posle 30 godina rada, oslabila tokom prošlogodišnje akcije zamene vode.

-Slabljenje zatvarača je razlog zašto prvi put prošle godine nije izvršeno prečišćavanje vode u jezeru 1 kod Žitoprodukta, i razlog niskog nivoa vode u jezeru tokom godine, kažu u „Vodovodu i kanalizaciji“, što je ujedno i odgovor na žalbe pojedinih građana u prethodnom periodu, a koje su se odnosile na nizak nivo vode i zapušten izgled Žitoproduktovog jezera.

I Taxi Zrenjanin

– Zamenom zatvarača, za koju je grad Zrenjanin izdvojio 4,5 miliona dinara, stvoreni su uslovi da voda u jezeru 1 bude prečišćena i od tog jezera će i krenuti ovogodišnje prečišćavanje vode, dodaju nadležni.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Na tom jezeru krajem prošle nedelje izvršeno je i košenje trave podvodnom kosačicom, a u narednim danima trava će biti pokupljena sa površine jezera, dok će se istovremeno izvršiti i košenje trave na oba jezera – Žitoproduktovog, i jezera u centru grada.

-Primarni prečišćivač vode koji se nalazi pored jezera 1 kod Žitoprodukta je pušten u rad, i u toku je pripremna faza bistrenja vode u taložnicima prečišćivača i kada se postigne potrebna bistrina, a procene su za 7 do 10 dana, voda će početi da se pušta u jezero preko filtera, što će biti i početak prečišćavanja vode u jezerima. Nakon prečišćavanja vode u jezeru 1, koje je planirano da traje dve nedelje, sledi i prečišćavanje vode u jezeru 3 kod Kulturnog centra. Prečišćavanjem vode postiže se druga klasa kvaliteta vode u jezerima koja je predviđena Zakonom o vodama. Vodi u jezeru se zamenom daje kapacitet da izdrži nepovoljne okolnosti, odnosno veliku toplotu i velike količine svetlosti, a preradom vode se mutnoća svodi na nulu, a smanjuju se i fosfati i nitriti čime se sprečava rast trave i algi koji zagađuju jezera, objasnili su u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

O uređivanju betonskih ploča koje opasuju obale oba jezera, a poslednjih godina su u potpunosti propale, uronjene jednim delom u samu vodu, još uvek nema javnih informacija.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh