I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Počela vakcinacija dece protiv bakterije pneumokoka

Početkom aprila Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“  otpočeo je obaveznu vakcinaciju beba protiv bakterije pneumokoka. Vakcinacija je namenjena bebama rođenim od 1. januara 2018. godine.

Vakcina pod nazivom „Synflorix” štiti decu od upale srednjeg uha, bronihtisa, meningitisa, sepse, upale pluća. Od posledica tih bolesti u svetu godišnje umre skoro pola miliona dece mlađe od pet godina.

Prema rečima glavne sestre Doma zdravlja, Slađane Pejović, deca se vakcinišu u tri doze, a razmak između doza ne sme biti manji od četiri nedelje.

Fordomanija

-Prva vakcina daje se detetu sa starošću od dve nedelje, druga doza sa tri i po meseca, a treća u šestom mesecu. Ukoliko roditelji dovedu svoje dete na preventivni pregled u planiranom periodu starosti deteta, to dete će dobiti ovu vakcinu kao primarnu vakcinaciju. Revakcinacija se daje sa navršenih godinu dana života. Vakcine smo dobili u dovoljnoj količini da se pokrije prvi krug vakcinacije one dece, koja su rođena od početka ove godine. Vakcine ima dovoljno i u Dečijem dispanzeru kao i u ambulantama u naseljenim mestima. Bitno je napomenuti da je prema Pravilniku ova vakcinacija obavezna – ističe Pejović.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana je obavezna vakcinacija za svu decu protiv tuberkuloze, difterije, velikog kašlja, dečje paralize, malih boginja, virusnog hepatitisa B, rubeole, zaušaka, tetanusa, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B, a sada i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije.

 

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh