I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Počela ovogodišnja zamena vode u gradskim jezerima

Početkom protekle nedelje započelo je dopunjavanje Jezera 1 kod Žitoprodukta prečišćenom vodom. Reč je o standardnoj proceduri kojom se svake godine menja voda u dva gradska jezera koja pripadaju sistemu „Begejska petlja“.

Jezero 1 je od leta prošle godine nižeg nivoa iz razloga što je, posle 30 godina u funkciji, popustila zaptivna moć tablastih zatvarača koji sprečavaju oticanje vode iz jezera u Begej i iz Begeja u jezero, zbog čega prečišćena voda u jezeru nije mogla da se zadrži na željenom nivou.

Problem je otklonjen nedavnom zamenom zatvarača, a kako kažu u JKP „Vodovod i kanalizacija“ koje se stara nad jezerima, završetkom bistrenja vode u taložnicima primarnog prečišćivača vode, preko filtera prečišćivača, počelo je i dopunjavanje Jezera 1 vodom projektovanog kvaliteta.

PerSu marketi

– Prečišćavanje vode u Jezeru 1 vrši se radnim danima u dve smene. Dnevno se nivo vode u jezeru podiže za 10 centimetara, i planirano je da se ono završi u naredne dve nedelje. Poslednje nedelje prečišćavanja vode u Jezeru 1 krenuće se sa spuštanjem nivoa vode u Jezeru 3, odakle će se voda usmeravati na prečišćivač i služiće kao sirova voda za dopunu Jezera 1. Odmah po završetku prečišćavanja vode u Jezeru 1, započeće i prečišćavanje vode u Jezeru 3. Upuštanjem prečišćene vode postiže se druga klasa kvaliteta vode koja je predviđena Zakonom o vodama. Svakodnevno se u našoj laboratoriji, koja se nalazi u okviru primarnog prečišćivača, vrši kontrola vode i to pre ulaska u prečišćivač, zatim nakon svake faze prečišćavanja i na kraju – pre puštanja u jezero, kažu u „Vodovodu i kanalizaciji“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Vodi u jezeru se zamenom daje kapacitet da izdrži nepovoljne okolnosti, poput velike toplote i velike količine svetlosti. Preradom vode se mutnoća svodi na nulu, smanjuju se i fosfati i nitriti čime se sprečava rast trave i algi koji zagađuju jezera.

Dok je trajao proces bistrenja vode izvršeno je podvodno košenje trave naJezeru 1 i njeno uklanjanje sa površine vode. Počelo je i košenje trave sa obala oba jezera, a kako u ovom preduzeću tvrde, obe aktivnosti nastaviće se u i narednim danima.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh