I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Pobeda građana Zrenjanina: Kafileriji „Prekon“ zabranjen rad na pet godina

Privredni sud u Zrenjaninu prvostepenom presudom izrekao je zabranu rada okrivljenom pravnom licu „Prekon“ d.o.o. u trajanju od pet godina.

Ovoj firmi je izrečena i novčana kazna u iznosu od 4,5 milona dinara, a odgovornim licima S.P. 300 hiljada dinara, S.P. 200 hiljada, dok je S.J. oslobođen optužbe.

U presudi Privrednog suda u Zrenjaninu navodi se, između ostalog, da je u prvih šest meseci 2016. godine, firma za reciklažu nemetalnih otpadaka i ostataka Prekon Zrenjanin kao pravno lice i S. P. direktor, kao odgovorno lice, protivno odredbi čl.58 st.5 Zakona o zaštiti vazduha i odredbi čl.20 st.2 Uredbe o merenjima emisija zagađujućih materija u vazduhu iz stacionarnih izvora zagađivanja, nisu izvršili merenje emisije zagađujućih materija u vazduhu na emiteru – Kur – Majerov toranj i emiteru kotla za sagorevanje, koji se koriste u tehnološkom procesu koji se nalaze u Šećeranskoj ulici bb u Zrenjaninu i time izvršili privredni prestup iz čl.79 st.1 tač.13 i st.Z Zakona o zaštiti vazduha.

PerSu marketi

Dalje se navodi da je u periodu od 26.06.2015. godine do 23.11.2017. godine, Prekon kao operater stacionarnog izvora zagađivanja, kod koga se u procesu obavljanja delatnosti emituju gasovi neprijatnog mirisa – vodonik sulfid, akrolein i amonijak (pri čemu je prag osetljivosti za akrolein 0,05 mg/m3, za vodonik sulfid 0,011 mg/m3 i amonijak 11,52 mg/m3), emitovao gasove sa daleko većom vrednosti od dozvoljenih. U tom periodu, emitovan je gas u kome je koncentreaicja vodonik sulfida bila 0,47 mg/m3 – prvo merenje, 0,91 mg/m3 – drugo merenje i 0,77 mg/m3 – treće merenje, izvršenih 26.06.2015. godine na emiteru-Kur-Majerov toranj, koji se nalazi u Šećeranskoj ulici bb u Zrenjaninu, dok je merenjem kvaliteta vazduha u MZ „Dositej Obradović“ detektovan akrolein u koncentraciji od 0,07mg/m3 dana 17.06.2016. godine i u koncentraciji od 0,09 mg/m3 dana 08.11.2017. godine.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Jasno je da su te vrednosti prešle granicu osetljivosti ljudskog čula mirisa, usled čega su se neprijatni mirisi širili na celu teritoriju MZ „Dositej Obradović“. U presudi se dalje navodi da okrivljeni S. P. u periodu od 01.02.2015. godine do 28.02.2017. godine, okrivljeni S. J. u periodu od 07.03.2017. do 01.05.2017. godine i okrivljeni S. P. u periodu od 01.05.2017. godine do 23.11.2017. godine, kao odgovorna lica nisu primenili mere koje mogu da dovedu do redukcije mirisa, iako je koncentracija emitovanih materija u otpadnom gasu ispod granične vrednosti emisije i time izvršili privredni prestup iz čl.79 st.1 tač.8 i st. 3 Zakona o zaštiti vazduha.

Petogodišnja zabrana nije i konačno rešenje

O ovoj odluci Privrednog suda razgovarali smo sa Vladimirom Dragićem, jednim od osnivača Udruženja građana „Stop kafileriji“ koje je nekoliko meseci raznim akcijama i pravnim sredstvima vršilo pritisak da se iznađe rešenje dugogodišnjeg problema emitovanja meprijatnih mirisa iz pogona „Prekon“.

Bili bismo neskromni da kažemo da nismo zadovoljni. Petogodišnja zabrana rada opet nije konačno rešenje, a tome teže građani Zrenjanina. Pozdravljamo odluku suda, svakako. Mi ćemo nastaviti da pratimo sve aktivnosti vezane za kafileriju. Od samog starta smo govorili da borba za čist vazduh u slučaju kafilerije nije ‘sprint’ već ‘maraton’. Znali smo da rezultat našeg rada ne može doći preko noći, ali smo bili čvrsto uvereni da je ovo poslednja godina u kojoj udišemo smrad koji emituje firma Prekon, kaže Dragić za portal I love Zrenjanin.

Dragić dodaje i da je ovo građansko delovanje primer da se građani, onda kada se okupe oko zajedničkog cilja, mogu izboriti za svoja prava, naročito ona koja se odnose na zdravlje i život. Udruženje Stop kafileriji okupilo je i brojne pravnike, inženjere, ekologe, lekare, koji su davali stručnu svaetodavnu podršku.

Javnost je zainteresovana da zna da li će se udruženje, nakon ove pravno izvojevane pobede, usredsrediti na neke druge probleme kojih, istina, u gradu ima na pretek.

-Ovo je velika satisfakcija za sve. Udruženje je aktivno i dalje i bavimo se još nekim akutnim problemima u gradu. Naravno, uvek ćemo podržati i druge organizacije kojima je cilj bolji kvalitet života, nebitno da li je lokalnog ili regionalnog karaktera. Takođe, stoji i poziv građanima da se oslobode straha i priključe u borbi svaki put kada su nam ugrožena prava. Da i sami više brinu o svojoj okolini, jer ne vredi nam ni finansijska stabilnost kojoj svi težimo u ovim vremenima, ukoliko nemamo osnove uslove za život. Do nas je, ne do drugih. Čuvajte svoje porodice, svoje komšije, okolinu i naš grad će definitivno biti lepše mesto za život, poručio je Dragić na kraju.

Hronologija dešavanja vezanih za proteste protiv firme „Prekon“

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh