I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Plućna bolnica u Zrenjaninu dobila akreditaciju

Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“ u Zrenjaninu, nakon kontrole sprovedene krajem prošle godine, dobila je sertifikat o akreditaciji na period od tri godine.

plucna-bolnica

Među osnovnim uslovima za dobijanje sertifikata bilo je da nijedan kriterijum, koji se odnosi na bezbednost pacijenata, ne bude ocenjen sa manje od 4. I sami pacijenti, koji su učestvovali u anketi Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, pozitivno su se izjasnili o zrenjaninskoj Plućnoj bolnici i njenom osoblju.

Rezultati su pokazali da su pacijenti više nego zadovoljni nivoom higijene, kvalitetom ishrane i opštim ambijentom, svesni da je u datim okolnostima učinjen maksimum, iako svi znaju da je, generalno, situacija u domaćem zdravstvenom sistemu veoma loša – kaže za „Dnevnik“ direktorka ove zdravstvene ustanove dr Svetlana Jovanović, uz napomenu da je jedan od vodećih problema u Plućnoj bolnici nedostatak kadrova, ali da se menadžment na sve načine trudi da pacijenti to ne osete.

I Taxi Zrenjanin

Po njenim rečima, ustanova sa specifičnom patologijom manjak zaposlenih ima naročito kod nemedicinskog i srednjemedicinskog osoblja, što vrlo uspešno nadoknađuje svestranošću tima, multifunkcionalnim kadrom i stalnom spremnošću da se zaposleni angažuju tamo gde u tom momentu ima više obaveza. Ustanova se, inače, nalazi u samom centru grada što, po rečima naše sagovornice, ima određenih prednosti, ali i mana. Objekat je renoviran pre više godina i od tada je kvalitetno održavan, pa se stiče utisak da je u pitanju nova građevina. Kapacitet je veći nego što to specifična patologija zahteva, što pruža mogućnost komotnijeg odnosa prema dužini hospitalizacije.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Tesna povezanost sa Institutom za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici predstavlja značajan faktor u procesu dijagnostike i lečenja. Trebalo bi nastaviti u istom ritmu i unaprediti rad, jer jedino tako sve ovo ima smisla i daje dobar rezultat – ocenjuje dr Svetlana Jovanović.

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“ danas su objedinjeni primarna i sekundarna prevencija, hospitalno lečenje i rehabilitacija respiratorne patologije. Zdravstvena ustanova raspolaže kapacitetom od 160 postelja, na ukupnoj površini od 4.451 kvadratni metar, i to na dve lokacije – u Zrenjaninu i odeljenju u Jaši Tomiću, koje je privremeno zatvoreno zbog manjka lekara i pacijenata. Bolnica je regionalnog karaktera i zbrinjava pacijente iz svih pet lokalnih samouprava u Srednjobanatskom okrugu, sa oko 230.000 stanovnika.

Izvor: Dnevnik.rs/Ž.Balaban

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh