I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Pletenje venčića, litija i svečana liturgija, poseban dan za meštane Melenaca – slava Duhovi (Video reportaža)

Topot konja, škripa fijakera, lavež kera na kapijama ali i polivanje vodom i bacanje žita neke su od živopisnih slika koje su danas mogle da se vide na ulicama Melenaca.

Svečanom liturgijom, a potom i Velikom Duhovskom litijom ulicama ovog mesta obeležena je slava Duhovi, Sveta Trojica praznik koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici slave u spomen na silazak Duha Svetoga na apostole.

Melenčani  posebno drže do ovog dana smatrajući ga i verskim i porodičnim praznikom, danom kada se i uža i šira porodica okupljaju u kući i zajedno slave u miru i blagostanju. – Istini za volju ove godine litija je malo drugačija jer smo selo obišli osim fijakerima još i traktorima i automobilima, a sve to u želji da obiđemo što više ulica – kaže otac Jovan Veselinov starešina ovdašnjeg hrama Svetog Nikole.

PerSu marketi

Na „velikom izlazu“ uz svetu liturgiju, meštani su simbolično ispleli venčiće, znak večnosti koji se drži u torbici kao zaštita od svih nesreća. Molitva za zdravlje čitana je ispred „Banje Rusanda“, ispred krsta u centru Melenaca, a potom i u porti Hrama Prenosa Moštiju Svetog oca Nikolaja.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Litiju su meštani ispratili simboličnim polivanjem vodom, bacanjem pšenice i posluženjem sve uz želju  za dobrom, rodnom godinom i zdravljem. Litija je Melence tako „prošpartala“ da je gledano iz vazduha simbolično napravljen krst. Više o ovom lepom običaju koji u Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Melenci nastoje da održe i otrgnu od zaborava pogledajte u reportaži.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
  • Divider

  • Divider
Na vrh