I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

PKB tužio Grad Zrenjanin : Sporno 1500 hektara njiva

Oranica I love ZrenjaninPred Privrednim sudom u Zrenjaninu danas je održano prvo ročište po tužbi Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) protiv grada Zrenjanina, koja je podneta zbog navodnog ometanja državine.

Ta korporacija tvrdi da je zrenjaninska lokalna samouprava, izdavajući u zakup spornih 1500 hektara njiva u katastarskim opštinama Čenta i Perlez, sprečila PKB da neometano  obavlja poslove na poljoprivrednom zemljištu koje je obrađivala decenijama unazad. Zato je PKB u tuženom zahtevu zatražio da sud spreči dalje ometanje korišćenja ovih oranica u državnom vlasništvu.

Pravni zastupnik beogradske korporacije, zrenjaninski advokat Dejan Papić, utvrdio je danas da je država zaključila sporazum sa PKB-om i unela zemljište u kapital tog kombinata, i da stoga njive pripadaju PKB-u. S druge strane, gradski javni pravobranilac Goran Rakić, koji pred sudom zastupa tuženi Zrenjanin, istakao je da se poljoprivredno zemljište u državnoj svojini ne može otuđivati, i predložio da tužbeni zahtev bude odbačen. Sa njim se složio i republički javni praavobranilac Zoran Kovrlija. Sledeće ročište po tužbi PKB-a, zakazano je za 3.april, a predmet je poveren sudiji Milanu Pajtaševu.

Podsetimo, radnici PKB-a mehanizacijom su sprečili zkupce državnog zemljišta da uđu u njihove oranice u ataru Čente, koje je do sada koristila ta korporacija. Oni tvrde da time samo brane svoja radna mesta i da neće dozvoliti ulazak „latifundistima koje lokalna samouprava pokušava da uvede“, jer su parcele zasejane, a proizvodnja već zasnovana. Ali, poljoprivrednici iz Čente odgovaraju da su učestvovali u dva kruga licitacije za izdavanje u zakup poljoprivrednog zemljišta, da su izlicitirali oranice i pašnjake, uplatili avanse i zakupe, i da samo traže da im bude omogućeno da na površinama zasnuju proizvodnju.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Fordomanija

Izvor :  Dnevnik, Ž. Balaban

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh