I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Najnovije vesti

Pitali smo: Zašto je vandalizam u Zrenjaninu teško suzbiti?

Vandalski činovi na ulicama i u gradskim naseljima ne jenjavaju, te se tako često mogu videti prizori uništenog mobilijara, grafitima ispisane fasade, oskrnavljena spomen obeležja.

Vandalizam je naročito izražen u letnjim mesecima kada omladina više vremena provodi na otvorenom, naročito noću na dečijim igralištima.

kanta-za-smece

U razgovoru sa načelnikom Odeljenja komunalne policije Igorom Virijevićem dotičemo se vandalizma i uništavanja javne imovine u strogom centru grada koji je u poslednjih nekoliko meseci fazno opreman novim inventarom. Tako su Trg slobode i glavna gradska ulica dobili nove klupe, držače za bicikle, posude za odlaganje smeća, ankere za buduća stabla i reklamne vitrine. Neki ankeri su već počupani, a zabeležen je i pokušaj uništavanja posuda odnosno kanti za odlaganje smeća.

PerSu marketi

– Posle uređivanja centra grada mnogo je uočljivije kada se nešto uništi, razbije ili slomi. Komunalna policija uočava počinjene vandalizme i istog dana prosleđuje informacije o njihovim lokacijama nadležnim službama, koje u zavisnosti od svoje efikasnosti i sredstava, saniraju te probleme. Veoma se retko dešava da se takav čin otkrije i vinovnik kazni na licu mesta. Postoji i logično objašnjenje zašto je to tako. Na teritoriji Grada Zrenjanina koja obuhvata i 22 naseljena mesta, ima 20 komunalnih policajaca. To znači da u svakom trenutku na ulici, u patrolnoj aktivnosti postoje jedna ili dve patrole. Da bi se učinio jedan vandalski gest uništavanja mobilijara potrebno je jako malo vremena koje se nekad meri sekundama. Matematički je gotovo nemoguće da se patrola baš u tom trenutku nađe baš na tom mestu. S druge strane, izgrednici su oprezni i vode računa da li nekog ima u blizini neposredno pre nego što pričine štetu, pojasnio je načelnik Odeljenja komunalne policije Igor Virijević.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Iako je uži i širi centar pokriven video nadzorom, mali broj ljudi zna taj podatak i ima svest o tome da se svaki korak prati. Oni koji čine nedela o ovome najmanje znaju. Još jedan problem jesu politika kažnjavanja i blage kazne koje nemaju ni težinu ni zastrašujući efekat.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh