I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Najnovije vesti

Pitali smo: Šta se uči u zrenjaninskoj Školici za trudnice

U okviru Doma zdravlja u Zrenjaninu, aktivno radi Savetovalište za trudnice u kom se žene psihički i fizički pripremaju za porođaj.

U posebno uređenom prostoru, sa njima dva puta nedeljno rade četiri sestre koje imaju sertifikate za tu vrstu obuke – Zdenka Pandurov, Tijana Kohajm, Jelena Popetru i Danijela Obučina.

trudnice

Trudnice su podeljene u dve grupe i najčešće ih je sedam u toku jednog časa, budući da sala ima upravo toliko strunjača za vežbanje.

PerSu marketi

– Nastava za psihofizičku pripremu trudnice za porođaj traje nekoliko poslednjih godina, ali je tek pre nepunih godinu dana renovirana i klimatizovana ova sala u kojoj trudnice danas vežbaju. Nastava sada može da se obavlja i pre i posle podne, utorkom i petkom u trajanju od sat vremena. Da bi trudnica prisustvovala nastavi, najpre mora da dobije odobrenje ginekologa koji vodi trudnoću. Sa trudnicama koje održavaju trudnoću i koje moraju da miruju, moguće je raditi samo teorijski deo. Časovi počinju u 28 nedelji, odnosno sa navršenih 7 lunarnih meseci, priča doktorka Gordana Marković, načelnica Dispanzera za žene.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Prvi deo časa je teorijski, a drugi praktičan sa važnim vežbama disanja i jačanja mišića.

– U teorijskom delu žene usmeravamo na pravilan način življenja i vođenja higijensko-dijeteskog režima – od ishrane, korišćenja lekova u trudnoći, fizičke aktivnosti, putovanja, posete stomatologu, lične higijene, odevanja, do mera opreznosti. Buduće majke savetujemo šta treba da nose u porodilište, šta im je potrebno za izlazak iz porodilišta, a šta kada se sa bebom vrate kućama. Svakog časa vrlo detaljno objašnjavamo koji su sigurni koji nesigurni znaci porođaja, kada trebaju da krenu u porodilište, kaže jedna od četiri sestre, Tijana Kohajm.

skolica-za-trudnice

Pored pripreme i dobre organizacije, važan cilj prolaska kroz psihofizičku pripremu jeste oslobađanje od straha koji je naročito prisutan kod prvorotki.

– Cilj školice koju vodimo jeste upoznavanje trudnica sa onim što ih čeka i kroz šta trebaju da prođu. Želimo da one u porodilište odu sigurne, spremne, a kada nema straha onda je i bol manji. Prolazimo sa njima kroz sva četiri porođajna doba, a zatim i kroz onu negu tokom šest nedelja od porođaja, perioda koji nazivamo „babinje“. Pojašnjavamo im i kao da se pripreme za prvi odlazak pedijatru, i papirološki, ali i gde trebaju da odu. Što se novorođenčeta tiče, pričamo o povijanju, dojenju, kupanju i presvlačenju, negovanju pupka, žutici, temenjači, kako trebaju da nameste krevetac, kolika treba da bude adekvatna temperatura sobe, a kolika vode u kojoj se beba kupa, pojašnjava Zdenka Pandurov.

O negovanju novorođenčeta i dojenju sa trudnicama govore i sestre i Patronažne službe koje su se nedavno priključile obuci.

TEHNIKA DISANJA IZUZETNO BITNA KOD POROĐAJA

Sestre koje rade sa trudnicama pojašnjavaju i zašto su vežbe tehnike disanja izuzetno bitne kada nastupi porođaj.

– Koliko su bitne za cirkulaciju i jačanje leđa i mišića male karlice zbog napinjanja i istiskivanja bebe napolje, toliko su važne i zbog ublažavanja bola. Grčenjem mišića koji se stvara upravo zbog bola, oslobađa se mlečna kiselina i onda se taj bol pojačava. Bol postoji, bez njega je prirodan porođaj nemoguć, ali je važno da se posebnim, brzim i plitkim disanjem žena relaksira, da se usresredi na sebe i bebu, i da nauči da okoline ne utiče na nju u tom činu. Za razliku od vežbi disanja koje savetujemo da se rade kod kuće, akt napinjanja samo pokazujemo, ali ih trudnicne smeju vežbati kod kuće, kaže Kohajm.

priprema

Prolaskom kroz savetovalište za psihofizičku pripremu, odnosno „školicu za trudnice“, trudnica stiče sigurnost, samopouzdanje i može na vreme da pripremi sve za bebin dolazak.

Trudnice se prijavljuju na šalteru Savetovališta za žene gde dobijaju instrukcije kada trebaju da dođu na prvi čas i u kom terminu.

Isto to mogu uraditi i pozivanjem brojeva 023/564.532 i 062/8040557.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh