I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Pisac Filip David na otvaranju manifestacije „Evropski dani jevrejske kulture“ u Zrenjaninu

Jevrejska opština Zrenjanin otvorila je manifestaciju „Evropski dani jevrejske kulture“ koju je pokrenula Asocijacija za očuvanje i promociju jevrejskog kulturnog nasleđa u Evropi. Ova manifestacija održava se godinama unazad u nekoliko država, a ovogodišnja tema je pripovedanje. U ulozi gosta-pripovedača bio je pisac Filip David koji je upoznao prisutne sa delom jevrejskog kulturnog nasleđa.

„U mom pripovedanju biće reči o „kabali“, jevrejskom mističnom nasleđu, i pokušaću da objasnim šta je to, šta je njena simbolika, koji je njen značaj i kod Jevreja i u širem spektru. Ja nisam profesionalni poznavalac, već sam se u početku svog rada zainteresovao, i onda sam to pratio, pribavio literaturu, jer mi je bilo vrlo inspirativno za ono što sam pisao i radio. Dobar deo mojih priča, i sva tri romana su praktično zasnovana na „kabali“. To je veoma širok pojam, koji ima i psihološki i istorijski značaj, kao i filozofiju, religiju i mistiku. Često odlazim da govorim o „kabali“ kako bi je predstavio u kratkim crtama, i kako bi je ljudi upoznali i zainteresovali se, i sami otkrivali dalje. Najveći stručnjak za ovu temu je profesor Geršom Šolem, koji ju je objasnio na prihvatljiv i precizan način. Čak je i Frojd svoja glavna učenja izvukao iz stare “kabale“. To je veoma studiozno proučavanje, gde morate „skidati„ puno slojeva teksta da bi ste došli do pravog značenja. Veliki uticaj na mnoge značajne umetnike, imao je pokret koji se zove „kasidizam“, koji je deo „kabale“, a o kojem su mnogi pisali. Ono što je mene najviše privuklo, jeste prisustvo misticizma i naučne fantastike, iza kojih sam se i sam uvek pomalo skrivao, jer ja nisam realističan pisac, i ne umem tako pisati“, rekao nam je Filip David.

PerSu marketi

U okviru ove manifestacije, u prostorijama Jevrejske opštine, u ponedeljak 17. septembra u 18 časova, biće otvorena izložba fotografija „Šator za duga rastajanja“. Autorka je doktorka Čedomila Marinković iz Beograda, koja će na otvaranju održati i predavanje.

Tokom oktobra, u saradnji sa Ambasadom Izraela u Beogradu i Kulturnim centrom Zrenjanina, biće organizovana revija savremenog izraelskog filma.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh