I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Pinovu vilu sve više nagriza zub vremena – 10 fotografija unutrašnjosti

Jedan od simbola iz lepog doba Zrenjanina, Petrovgrada ili Velikog Bečkereka koje sada gledamo samo na fotografijama, objekat u ulici Ive Lole Ribara poznatiji kao „Pinova vila“ danas je sve samo ne simbol.

Vila je  napuštena i nalazi se u kritičnom stanju. Enterijer koji je upotrebljenim materijalima i načinom obrade do detalja  govorio o visokom društvenom statusu vlasnika, danas je potpuno ruiniran. Raskošno drveno stepenište koje je iz prostranog ulaznog hola vodilo na spratni deo objekta više ne postoji. Parket je uništen kao i ostali detalji enterijera, među kojima su izvesni primerci predstavljali spomenike ondašnjem zanatstvu.

I Taxi Zrenjanin

Pinova vila, koja se zahvaljujući gruboj urbanističkoj intervenciji danas nalazi tik uz magistralu, sagađena je 1894. godine u vreme najživlje i najznačajnije graditeljske aktivnosti u Velikom Bečkereku. Podigao ju je Leon Štegervald a dve godine potom kupio Ferenc Danijel u čijem je vlasništvu bila do 1919. godine. Paja Pin, geometar po struci, postao je 1928. godine njen šesti po redu vlasnik. Iako je vila od 1943. kada su Nemci iselili Pinove promenila još sijaset stanara, ostala je upamćena kao njihovo vlasništvo.

Ostaje nada da će sudbina velikog broja vrednih ali i ruiniranih zgrada poput ove i nekolicine njih u strogom centru grada biti rešena zahvaljujući postupku restitucije i vraćanju istih privatnim vlasnicima. Među takvima su  objekti u Ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića 24, zatim i 36, Gimnazijska 3, Saveznička 2, Cara Dušana 25 kao i ovaj objekat na adresi Ive Lole Ribara 13, odnosno Pinova vila.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Projekat obnove fasada Pinove vile urađen je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin  2005. godine.

fotografije: Darko Zivlaković

 

izvor: zrenjaninheritage.com

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh