I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Petnaestogodišnji Vukašin Žirović ima kolekciju medalja sa domaćih i međunarodnih takmičenja

Zrenjaninac Vukašin Žirović je učenik VIII1 razreda osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ i skroz je odličan đak. Planira da upiše specijalizovano IT odeljenje u Zrenjaninskoj gimnaziji. Na prijemnom je jedini osvojio maksimalnih 240 bodova na testu iz matematike. Da bi ostvario svoju želju treba još da položi završni maturski ispit, ali sa osvojenim bodovima već ima ispunjenu kvotu za upis. Interesuju ga različite vrste programiranja. Da se tome u potpnosti posvećuje, svedoče i razne medalje i diplome sa domaćih i međunarodnih takmičenja. Na nedavno održanom takmičenju Inova Mladi u Hrvatskoj osvojio je srebro.

Vukašin Žirović

U toku osnovnog školovanja neki od nastavnika su prepoznali Vukašinova interesovanja i potencijal, pa je redovno učestovovao na nadmetanjima iz matematike, informatike, robotike i tehnike i tehnologije. Tako, iako ima samo 15 godina naš sugrađanin u svojoj kolekciji ima više od 15 diploma i medalja sa opštinskih, okružnih i međunarodnih takmičenja i izložbi.

„Interesuje me programiranje. I to najviše programiranje Arduino mikrokontrolera i izrada raznih skopova sa Arduino kontrolerom. Na ovogodišnjem takmičenju mladih inovatora – Inova Mladi, koje se redovno održava u Hrvatskoj, osvojio sam srebrnu medalju za rad SAVEE – Eave Energy. U konkurenciji je bilo više od sto radova učenika osnovnih škola. Na istom takmičenju prošle godine bio sam prvoplasirani. Zbog situacije sa korona virusom nije bilo ličnog učešća već sam radove predstavio fotografijama izrade rada, elaboratom i video materijalom. Učesnici ovog takmičenja su đaci osnovnih škola iz regiona, ali i iz celog sveta. Predstavljaju se likovnim radovima, maketama, modelima…“, počinje priču Vukašin Žirović.

PerSu marketi

Zapaženi rezultati na takmičenjima za robotiku i programiranje

„Nisam razmišljao o uspehu i krajnjem rezultatu na takmičenju. Samo sam želeo da prikažem moj rad. Veoma sam ponosan što sam predstavio sebe, moju školu i moj grad na nekoj međunarodnoj manifestaciji. Osim na ovom takmičenju, sa Arduino i MicroBit radovima učestvovao sam i na takmičenjima Britisch Council-a, kao i na takmičenjima RoboInvent u Srbiji, Energija svuda oko nas. Takođe, prošle godine sam dobio priznanje za razultat na takmičenju iz oblasti robotike u okviru akcije dani informatike u školama Vojvodine“, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Boravak u istraživačkoj stanici Petnica

Vukašin je učestvovao i u radu Istraživačke stanice Petnica.

„Petnicu sam poželeo da posetim kako bih upoznao vršnjake iz Srbije i Crne Gore sličnih interesovanja sa kojima sam i sada u kontaktu putem društvenih mreža. Da bih stigao do Petnice morao sam da pošaljem svoju biografiju sa interesovanjima kao i elaborat na zadatu temu. A tema je bila „Roboti i Mi“. Iako je bilo veoma naporno, u Petnici mi je bilo i izuzetno zanimljivo. Svideli su mi se predavači, rad u grupama, rad u laboratorijama, kao i teme iz oblasti programiranja. Voleo bih svakako opet da posetim Petnicu pošto mi je boravak i rad u toj stanici pokazao drugačiji pogled na nauku uopšte“, objašnjva Vukašin.

Naš mladi sugrađanin želi da se u budućnosti još više posveti IT tehnologijama. Za to će mu pomoći srednjoškolsko obrazovanje, jer da planira da upiše IT smer u Gimnaziji. Na prijemnom ispitu je pokazao i te kako zavidno znanje. Jedini je osvojio 240 bodova iz matematike i prvi je na listi zainteresovanih učenika.

„Želim da se školujem u oblasti IT sektora pošto mi se programiranje veoma dopada. Neke probleme koje vidim oko sebe mogu da rešavam uz pomoć računara, mikrokontrolera i raznih senzora. Mogu da ubrzam neke radnje, ali i da pravim programe koje će ljudima olakšavati život. Prijemni za mene nije bio baš preterano težak, ali sam se dosta i pripremao što nije bilo lako pošto je školska godina bila pri kraju, pa sam i u školi imao dosta obaveza. Nisam imao slobodnog vremena, ali mi je sada mnogo lakše pred završni maturski ispit. Kada sam saznao da sam prvi na listi bio sam presrećan i osetio sam veliko olakšanje. Još uvek ne znam čime bih se tačno bavio u životu, ali svakako nečim iz oblasti informacionih tehnologija. Možda pravljenjem igrica“, kaže naš sagovornik.

Slobodno vreme Vukašin provodi uz filmove i društvene igre

Kao i većina tinejdžera i Vukašin voli da gleda tv, igra igrice, da čita…

„Najviše volim filmove sa temom naučne fantastike. Fan sam Star Wars serijala, kao i svih Marvelvoih serija i filmova. Volim društvene igre, pogotovo Catan i Risiko, a slažem i Rubikovu kocku. Hobi mi je pecanje. Volim životinje. Obožavam svog mačka Bucka i papagaje Kiću i Kiku“, zaključuje na kraju razgovora Vukašin Žirović.

Podrška roditelja, ali ne i pritisak na dete

Vukašinovom uspehu se raduju drugari i nastavnici, ali najviše od svih njegovi roditelji.

„Vukašin je oduvek imao interesovanje za tehniku, uređaje i računare. Primetili smo da u školi nema problema sa gradivom, naročito iz oblasti prirodnih nauka. Lako je sve savladavao. Oduvek je bio izuzetno radoznao. Za njega je karakterisitčno to što se udubljuje u teme za koje se zainteresuje i samostalno ih istražuje. Nismo imali velika očekivanja od takmičenja i tako smo im i pristupali. Bitno nam je da Vukašin u ono što ga zanima uloži onoliko truda i vremena koliko njemu prija. Da mu sve to bude zabava, a ne opterećenje. Važno je da on želi da učestvuje na takmičenju zbog provere svog znanja, a ne da bi se nekom drugom dokazao. Rezultati nikada nisu bili propritet, ali svaka pohvala i uspeh prija“, kaže Stanislav Žirović, Vukašinov tata.

„Mogu da kažem da smo mi imali veću tremu od njega prilikom prijemnog za upis u srednju školu, pogotovo što on neku posebnu brigu oko konačnog ishoda nije pokazivao. Što se tiče svih njegovih uspeha nismo sigurni da bismo naša osećanja opisali kao iznenađenje. Znamo njegov potencijal, ali isto tako poznajemo i njegov temperament. Da mu, kao što sam već rekao, nije bitno dokazivanje drugima, već želja da ostvari svoj cilj. Nikada se ne vodi time da mora da ispuni tuđa očekivanja. Naravno da Vukašinu znači to što ima podršku nas roditelja i sestre, ali mi mislimo da je najvažnije da nema pritisaka na dete. Bitno je da se on oseća ispunjeno i zadovoljno“, dodaje naš sagovornik.

Za nekoliko dana Vukašina čeka polaganje završnog ispita. Nakon toga i upis u srednju školu. A sa tim, trebalo bi, i početak ostvarenja njegovih želja i snova.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh