I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zbog straha od petardi, psi mogu da dožive srčani udar

Tradicionalno, tokom decembra i januara veliki broj građana proslavlja božićne i novogodišnje praznike koristeći pirotehnička sredstva. Životinjama na ulici je ovaj period veoma stresan jer im zvuci pucanja petardi ni malo ne prijaju, a s obzirom na to da je njihov sluh mnogo osetljiviji od ljudskog, buka od petardi i vatrometa može dovesti do ozbiljnih oštećenja.

O tome kako životinje reaguju na pirotehnička sredstva, koje su moguće posledice i kako bi trebalo da im pomognemo, razgovarali smo sa Aleksandrom Radojčić iz Udruženja ljubitelja životinja i prirode„Zelene šape”.

– Zbog petardi i pirotehničkih sredstava svake godine, po statistici, od srčanog udara ugine preko 5.000 pasa, koji su posebno osetljivi u doba praznika upravo zbog prevelike buke, a pogotovo od petardi koje im stvaraju ogroman stres. Pošto pas nije navikao na te zvuke i svetlosne efekete, vrlo je moguće da će drhtati, pokušati da se sakrije, ili čak i pobegne. U vreme praznika mnogo je veći broj pasa na ulicama, uglavnom vlasničkih, koji iz straha od buke i petardi beže – kaže Aleksandra Radojčić.

I Taxi Zrenjanin

Zakon o javnom redu i miru koji je na snazi od marta ove godine predviđa novčane kazne od 50.000 do 100.000 dinara za one koji paljenjem i bacanjem petardi i drugih pirotehničkih sredstava remete javni red i mir.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Dozvoljeno je da se petarde bacaju u svom dvorištu, (mada ni to ne podržavamo) ali samo pod uslovom da se ne remeti mir suseda. Nažalost, često se petarde zloupotrebljavaju i svake godine pored životinja, povredi se jedan broj ljudi, najčešće dece, zbog neadekvatne upotrebe pirotehničkih sredstava. Naš savet je da ljubimci budu u kući dok traju praznične pucnjave jer na taj način će se osećati sigurnije i neće pokušavati da pobegnu. Sa druge strane savetujemo i da policiji prijavite nesavesnu upotrebu pirotehnike – zaključuje Aleksandra Radojčić.

Udruženju ljubitelja životinja i prirode„Zelene šape”, čija je misija da što veći broj napuštenih kuca i maca na teritoriji Zrenjanina bude sito i bezbedno, potrebna je naša pomoć.

– U Zrenjaninu imamo nekoliko smeštaja za preko 70 napuštenih pasa i mačaka – uglavnom u našim privatnim kućama i dvorištima. Osim njih, hranimo i veliki broj koji nam svakodnevno dolaze na hranilice koje smo postavili na nekoliko lokacija. Svu ovu hranu, preko 35 kilograma dnevno,  obezbeđujemo putem donacija građana, ali većinom iz sopstvenih sredstava. Iskoristite ove praznike da obezbedite paketiće i našim životinjskim drugarima koji zimu provode napolju. Žuća, Sena, Nera, Švrća, Aki, i njihovi drugari će vam zahvalnost za donacije pokazati mahanjem repićima, a mi negovanjem vašeg poverenja i brigom o njima – poručuje Aleskandra Radojčić.

Svi koji žele da pomognu Udruženju „Zelene šape” i njihovim štićenicima, mogu im se obratiti putem njihove Fejsbuk stranice ili na imejl adresu zeleneshape@gmail.com.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh