I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Pet polaznica završilo obuku za kozmetičare za osobe sa invaliditetom

Osobe sa invaliditetom teško dolaze do posla, iako značajan broj njih zaista unapređuje svoja znanja i veštine. Nacionalna služba za zapošljavanje poslednjih godina organizuje obuke i prekvalifikacije i za ovu grupu ljudi, a postoje i različiti podsticaji za poslodavce koji zaposle osobu sa invaliditetom. U Zrenjaninu je 9. septembra završena obuka za kozmetičare koju je prošlo pet žena sa invaliditetom, a koje se nalaze na evidenciji službe. Želja svih njih je da počnu da rade u kozmetičkom salonu i da same zarađuju za život.

Na obuku za kozmetičare je u februaru pošlo pet žena koje imaju određeni stepen invalidnosti, a koje se nalaze na evidenciji NSZ.

“Mene je angažovala Akademija iz Čačka. Za njih sam odradila obuku. Mislim da je to jako humano i da treba pomoći osobama sa invaliditetom da se obuče i osposobe za samostalan rad. Da mogu negde da se zaposle i da iskoriste svoje znanje. Uvek postoji mogućnost da neko od njih bude zaposlen kod mene, ako se za novim zapošljavanjem ukaže potreba u salonu”, kaže Ljiljana Samolov, vlasnica kozmetičkog salona „Be always beautiful“ u kojem je održana obuka za kozmetičare za osobe sa invaliditetom.

I Taxi Zrenjanin

Polaznice obuke za kozmetičare za osobe sa invaliditetom su pripremljene da rade u salonu 

“Obuka je trajala 6 meseci. Kada je krenula pandemija korona virusa nismo držali obuku mesec i po dana. Ali, nakon prvog pika prvog talasa obuka je nastavljena i sad je završena. Na obuci je bilo pet polaznica i sve su bile odlične. Svaka od njih se istakla u nekom segmentu rada. Naučile su da rade klasičan manikir, gel-lak, izlivanje i nadogradnju noktiju, depilaciju šećernom pastom, pedikir, tretmane lica i šminku. Najviše su radile nokte. Ja sam insistirala da to dobro nauče, jer to je nešto što bi moglo da im donese zaposlenje i zaradu. Ovo je prvi put da sam obuku održala u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, a inače sam registrovana kao edukatrivni centar i držim obuke za kozmetičare. Spremna sam da i dalje sarađujem na ovakvim projektima”, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Polaznice kursa kažu da su izuzetno zadovoljne znanjem koje su stekle i nadaju se da će im sertifikat koji su dobile pomoći u pronalaženju posla.

“Čast mi je i zadovoljstvo što mi je data prilika da se u ima svih nas zahvalim najpre Akademiji Čačak. Jedno veliko hvala i za naše organizatore iz Nacionalne službe za zapošljavanje u Zrenjaninu. Naučili smo  puno toga i družili se. Za to smo posebno zahvalni Samolov Ljiljani. Ona je veštinom i samom čarolijom umeća da se istakne lepota žene svo svoje znanje prenela na nas”, rekla je u ime svih polaznica obuke na početku razgovora Dijana Ristov iz Zrenjanina.

Kada idete na obuku jako je važo ko vam i kako prenosi znanje

“Odavno me zanima nega žene. Volela bih, jako bih volela i jako mi je velika želja da se zaposlim i da radim. Imam sertifikat i za frizera. To radim po malo. Evo sad imam i ovaj sertifikat i ovde sam se pronašla. Teško da ću otvoriti svoj salon, jer imam dosta godina. Ne znam koje su mi mogućnosti za to. Ali, meni je stvarno želja da ovo radim. Najviše bih volela da radim nokte, pedikir. Volela bih da radim i depilaciju i šminku. Sve mi se sviđa”, dodaje naša sagovornica.

Dijana objašnjava da joj obuka nije teško pala.

“Meni ovde ništa nije bilo teško. Za mene ovde reč teško ne postoji. Sve smo učili kroz druženje. Ljiljana je stvarno izuzetna osoba i prenosi znanje s ljubavlju i bez tenzije. To je ono što je mene opčinilo i očaralo. I devojke iz salona su bile sjajne. Praksa je ovde jako bitna. Ono što se čita na netu i ono što smo ovde stvarno doživele je neopisivo. Takođe, kažem, jako je bitno i ko je osoba koja vam prenosi znanje. Svima bih preporučila da prođu ovakvu obuku. Na evidenciji sam preko 20-ak godina uz povremeno angažovanje”, kaže Ristov.

Zatvoren krug obuka preko Nacionalne službe za zapošljavanje za 2020.

Obukom za kozmetičare za osobe sa invaliditetom završene su sve obuke za 2020. godinu koje je organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje u Zrenjaninu.

“U organizaciji Filijale Zrenjanin za osobe sa invaliditetom realizovane su 3 obuke za tržište rada. Na svakoj je bilo uključeno po 5 lica sa evidencije nezaposlenih. Obuke su sprovedene za vođenje poslovnih knjiga, za šivenje gornjih delova obuće i za kozmetičarke. Osobe sa invaliditetom se na obuke uključuju u zavisnosti od procenjene preostale radne sposobnosti i individualnog plana zapošljavanja, gde je planirana ova aktivna mera. U individualnom planu nezaposlena OSI se izjašnjava koje obuke bi bile nužne za sticanje dodatnih znanja i veština, kako bi se brže i lakše zaposlila”, kaže Aleksandra Štrbac iz Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Zrenjanin.

Na evidenciji Filijale Zrenjanin, na području Srednjobanatskog okruga, na kraju avgusta 2020. godine nalazilo se 622 lica sa statusom osoba sa invaliditetom. Od toga 233 su žene. U gradu Zrenjaninu ukupno je na evidenciji 483 osobe sa invaliditetom. U prvoj polovini ove godine Filijali Zrenjanin podneta su 83 zahteva za procenu radne sposobnosti.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh