I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Pesnikinji iz Zrenjanina „Bešenovska povelja“ za 2020. godinu

Ovogodišnji dobitnik „Bešenovske povelje“ je pesnikinja iz Zrenjanina Dragica Stojanović za pesmu „Vera“, odlučio je žiri poetskog konkursa „Bešenovska prinošenja“ koji, već šestu godinu za redom, raspisuje fruškogorski manastir Bešenovo.

Tema ovogodišnjeg konkursa bila je „Ne damo svetinje jer one nisu dale nas“, a učestvovalo je do sada rekordnih više od 200 pesnika iz Srbije i niza drugih zemalja. Odluka žirija u kojem su bili pesnik Blagoje Baković (predsednik), pobednici prethodnih konkursa Jovanka Novković Perge, Vladimir Jović, Boško Lomović i Sunčica Radulović Torbica i iguman manastira Bešenovo, arhimandrit Arsenije Matić, o ovogodišnjem dobitniku „Bešenovske povelje“ bila je jednoglasna.

Žiri je, takođe jednoglasno, odlučio da dodeli i dve druge i četiri treće nagrade, kao i više pohvala. Ovogodišnji dobitnici drugih nagrada su Jelena Kalajdžija iz Bijeljina, za pesmu „Sazdailje opipljive nebeskim rukama“ i Tripko Draganić iz Podgorice, za pesmu „Troji-čindanski sabor u Podgorici“.

Slika somborskog slikara Nikole Brkanovića iz ciklusa „Litije“

I Taxi Zrenjanin

Treće nagrade pripale su Ivani Svrkoti iz Podgorice, za pesmu „Vesnik raja“, Miru Kovaču iz Novog Sada, za pesmu „Iskra“, Emilu Labudoviću iz Podgorice, za pesmu „Ne dajmo svetinje jer one nisu dale nas“ i Veselinu P. Dželetoviću iz Beograda, za pesmu „Ne damo svetinje“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Dobitnici pohvala su Željka Avrić (Sremska Mitrovica), Nevena Tatić Karajović (Sidnej/Australija), Jovan N. Bundalo (Beograd), Aćim Todorović (Vlasenica), Branislav M. Vuković (Berane), Stevan Milošević (Vranje), Ani Stajkova Ivanova (Plovdiv/Bugarska), Sara Jovanović (Kraljevo), Borislav Gvozdenović (Vrbas), Milutin Lujo Danojlić (Beograd), Mira Grk (Gajdobra), Radmila V. Stojanović (Zrenjanin), Violeta Božović (Prijedor), Slavko Vuković (Berane), Gordana Jež Lazić (Beograd) i Vesna Radović (Beograd/Herceg Novi).

Celu vest pročitajte na sajtu manastira Bešenovo 

Dragica Stojanović rođena je u Zrenjaninu 1963. godine. Piše poeziju i objavljuje više od tri decenije u brojnim književnim listovima i časopisima (zagrebački Quorum, osiječka Revija, podgoričko Ovdje, Letopis Matice srpske, Polja, Sveske, ProFemina, Trag, Urb), a zbirke poezije je objavljivala od 1984. godine kada je objavljena njena prva zbirka poezije „Teskoba“. Potom su objavljivane i „Kuhinjska kukavica“, „Razgovor sa Isidorom“, „Gladne ispovesti“, „Literarni sneg“ i „Od(a)brane pesme“ za koju je 2017. dobila nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja“. Zbirka „Literarni sneg“ nagrađena je „Pečatom varoši Sremskokarlovačke“ kao najbolja knjiga poezije 2016.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh