I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Drugi pišu

Penzije do 25.000 dinara neće biti smanjene

Rebalansom državnog budžeta neće biti smanjivane penzije do iznosa od 25.000 dinara, saznaje Kurir u Vladi Srbije.

Prvobitna odluka da se sve penzije smanje linearno za 20 odsto i na taj način ostvari ušteda od milijardu evra revidirana je nakon višednevnih konsultacija nadležnih u Ministarstvu finansija i kabinetu premijera Aleksandra Vučića. Mere će, dakle, pogoditi više od 623.000 penzionera (44 odsto) koji primaju između 25.714 i 121.000 dinara.

penzioneri
– Vučić nije dozvolio da se svima smanje penzije, i to drastično, kako su tražili iz međunarodnih finansijskih institucija i domaći stručnjaci. On neće popustiti pod pritiskom iako će se MMF i mnogi drugi buniti i zbog ove odluke jer traže ozbiljnije nivelisanje kako bi se izbegao bankrot budžeta – kaže naš izvor iz Vlade Srbije. On dodaje da se rashodi budžeta moraju se smanjiti, a plate i penzije predstavljaju najveći trošak.

– Pokušavamo da napravimo model kojim će se teret štednje ravnomerno rasporediti. Danima je tražen model kako da se uštedi a da se ipak ne diraju oni najugroženiji i na kraju je odlučeno da se ne ide na smanjenje platnih razreda do 25.000 dinara – kaže sagovornik Kurira iz Vlade.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

U javnosti je bilo predloga da se izbegne smanjivanje najnižih penzija, ali niko zvanično nije potvrdio da se o tome razmišlja. Dosad se spominjalo umanjenje za sve, i to od deset do 20 odsto. Slavenko Grgurević, osnivač Unije poslodavaca Srbije i član Radne grupe za reformu Fonda PIO, kaže za Kurir da se moraju zaštiti najniže penzije, a najveće smanjenje mora biti kod onih koji dobijaju više od 300 evra.

Izvor: Kurir-info.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
  • Divider

  • Divider
Na vrh